Politie laat nieuwe beelden daders moord Amzieb zien

Met meer informatie en de nieuwe bewakingsbeelden die dinsdagavond in Opsporing Verzocht werden getoond, hoopt de politie meer te weten te komen over de moord op Nabil Amzieb, die begin maart werd onthoofd.

Maarten van Dun

Op de nieuw vrijgegeven beelden is te zien hoe een gestolen Volkswagen Caddy in de nacht van 7 op 8 maart wordt geparkeerd op het Mijehof en vervolgens een uur lang onbeheerd blijft staan. Een uur later is een forse explosie zichtbaar, waarna een man wegrent. Hij vergeet nog bijna zijn fiets, en racet de straat uit.

In de laadbak van de Caddy werd door de brandweer na het blussen het onthoofde lichaam van Nabil Amzieb, die ook wel bekend staat als 'Lange.' Amzieb werd nagenoeg zonder kleding aangetroffen.

Fayrouz
Een dag na de vondst van zijn lichaam werd Amziebs hoofd neergelegd bij waterpijpcafé Fayrouz aan de Amstelveenseweg.

Eerder al toonde de politie camerabeelden van de man die het hoofd voor Fayrouz plaatste. Experts van de politie proberen nog vast te stellen hoe lang die man is. Een auto die vermoedelijk door de daders werd gebruikt, werd later in brand gestoken onder een carport op Kelbergen in Zuidoost. Daarbij werd een lichtgetinte man gezien.

Met een beloning van 20.000 euro hoopt de politie onder meer te weten over de laatste dagen van Amziebs leven. Hij werd op vrijdagavond 4 maart voor het laatst gezien met een aantal bekenden bij coffeeshop El Guapo in de Nieuwe Nieuwstraat, vier dagen voor zijn dood. Waar hij daarna is geweest, is niet duidelijk. Ook is onbekend wat er met zijn dure merkkleding is gebeurd.

Waterpijpcafé Fayrouz stond bekend als uitvalsbasis van een groep criminelen die is betrokken bij een bloedige vete in de Amsterdamse onderwereld. Al kort na de moord ontstonden soms wilde speculaties over de achtergronden van de moord op Amzieb, die zelf ook geen onbekende van de politie was. Gezien de wijze waarop Amzieb is vermoord, houdt de politie er rekening mee dat hij op de één of andere manier betrokken is geraakt bij het conflict dat al een paar jaar speelt binnen de Amsterdamse onderwereld. Volgens een woordvoerder van de politie is er in de omgeving van Amzieb 'weinig bereidheid' om met de politie te praten, mogelijk uit angst.

Knokkestraat
Hoewel Amzieb zelf enkel voor relatief kleine vergrijpen in de systemen stond, was hij wel goed bevriend met de groep mannen die volgens justitie in februari vorig jaar op weg was op een liquidatie te plegen, niet wetend dat zij al door de politie in de gaten werden gehouden. In de Knokkestraat werden deze mannen klemgereden door een arrestatieteam. In die zaak doet de rechtbank binnenkort uitspraak, na forse strafeisen van justitie.

Ook die mannen konden worden gelinkt aan de onderwereldstrijd. De groep schutters zou twee mannen op het oog hebben gehad die rivalen zijn van Benaouf A., een leider van de groep criminelen die in café Fayrouz samen kwam.

Lees hier een uitgebreid profiel van Nabil Amzieb, en hier al onze eerdere berichtgeving over de zaak.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden