Politie krijgt maar geen grip op autobranden

In Noord lijkt maar geen eind te komen aan de vele autobranden, ondanks extra inzet van de politie. Het aantal auto's dat in vlammen opging, bleef in 2018 nagenoeg gelijk.

Jesper Roele
null Beeld ANP
Beeld ANP

In de strijd tegen autobranden in Noord heeft de politie onlangs een observatieauto ingezet. Deze auto hangt vol met camera's en wordt op strategische punten geparkeerd in de hoop daders op heterdaad te kunnen betrappen.

Tot nu toe zonder resultaat. In 2018 en 2017 bleef het aantal autobranden in Noord nagenoeg gelijk, met 35 en 37 incidenten. 2016 blijft het piekjaar met 60 autobranden.

Uit onderzoek van de politie blijkt dat de werkwijze van de daders verschilt. Hieruit maakt de politie op dat er waarschijnlijke meerdere daders actief zijn en er niet een seriepyromaan actief is.

Door brand verdwijnen vaak de weinige sporen die daders achterlaten. Tot nu toe zijn er alleen verdachten gearresteerd voor een autobrand op de Markengouw in Nieuwendam uit 2017.

Incidenten
Nieuw dieptepunt in de reeks autobranden is een brand op nieuwjaarsdag op de Achtersteven in de Banne. Een taxi werd hier op klaarlichte dag in brand gestoken.

Enkele dagen daarvoor, op 30 december, gingen in enkele uren tijd ook al twee auto's in vlammen op aan de Buiksloterdijk, niet ver van de Banne. Even voor drie uur 's nachts kreeg de brandweer de melding dat er een Audi in brand stond. Eenmaal ter plaatse kon de brandweer alleen nog voorkomen dat de brand oversloeg naar een Volvo die ernaast geparkeerd stond. De Audi brandde volledig uit.

Nog geen vier uur later kreeg de brandweer wederom een melding van een autobrand op de Buiksloterdijk. Nu kon de auto, wederom een Volvo, niet meer gered worden.

Naast de auto's troffen de brandweer en politie stenen aan die vermoedelijk gebruikt zijn om de ramen kapot te slaan.

Bron: Maps4News Beeld Jamie Groenestein
Bron: Maps4NewsBeeld Jamie Groenestein

Verzekering

Slachtoffers die WA-verzekerd zijn kunnen bij een brand door vandalisme geen beroep doen op hun verzekering. De verzekering vergoedt alleen het bergen van de auto als deze uitgebrand is.

Ook van het Waarborgfonds Motorverkeer kunnen slachtoffers geen gebruik maken. Hier kan je alleen een claim indienen als de schade ontstaan is door een onbekend of onverzekerd motorvoertuig. Alleen eigenaren van auto's die een allriskverzekering hebben ontvangen de dagwaarde van de auto.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden