Politie jaagt krakers uiteen op Spui

Het lijkt erop dat de kraakactie in Amsterdam aan een eind komt. Vanmiddag hebben zich circa 100 krakers vanuit kraakbolwerk Vrankrijk verzameld, met nog eens 50 sympathisanten, op Het Spui. Luidruchtige krakers worden nu afgevoerd via de steeg waar cafe Hoppe aan grenst richting de Singel. Tot nu toe zijn 17 krakers gearresteerd zegt de politie.

Geduw en getrek tussen krakers en politie op Het Spu in Amsterdam. Tegelijkertijd zitten de terrassen vol door het zomerse weer. © ANP Beeld
Geduw en getrek tussen krakers en politie op Het Spu in Amsterdam. Tegelijkertijd zitten de terrassen vol door het zomerse weer. © ANP

De politie te paard is met zo'n 100 man aanwezig, de politiehelicopter cirkelt over het centrum. Geweld vindt niet plaats maar de situtaie is dreigend. Enkele krakers zijn eerder door 'stillen' gearresteerd. De krakers vragen via een megafoon waar ze dan heen moeten volgens de politie. Intussen zijn ze door de politie in twee groepen gesplitst.

Volgens een verslaggever ter plaatse heeft kraakwoordvoerder Job gezegd dat de krakers zich terug te willen trekken naar Vrankrijk. Op dit moment rijdt de politie te paard kriskras door de krakers heen en probeert ze uiteen te jagen.

Volgens persbureau ANP dragen enkele krakers gezichtsbedekkende kleding en hebben ze met hout verstevigde spandoeken bij zich, die als wapen kunnen worden gebruikt.

Megafoons
Eerder riep de politie met megafoons het horeca- en winkelend publiek op aan de kant te blijven. Tijdschriftenhandel Atheneum aan het Spui haalt de spullen van straat.

De krakers hebbeb gezegd dat met zoveel politie het geen zin heeft een demonstratie te houden. Later meer.

Maatregelen vooraf
De gemeente kondigde gisteren een aantal maatregelen af om te voorkomen dat het protest uit de hand loopt, zoals precies een jaar geleden toen een demonstratie uitliep op rellen. De krakers hebben in een brief laten weten de volgens hen 'belachelijke eisen van Van der Laan' te negeren. Zo worden bivakmutsen verboden, evenals integraalhelmen en spullen die als wapen kunnen worden gebruikt - zoals de stokken in spandoeken. De organisatie van de demonstratie schrijft dat ze er begrip voor heeft als de krakers zich tegen de politie te weer zullen stellen.

Volgens de woordvoerder van Van der Laan zal 'de politie in zogeheten vredestenue' pogen de krakers op vriendelijke toon naar de Stopera te bewegen.

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden