Politie-inval in 'witwastoren' van World Fashion Centre

De Amsterdamse politie, belastingdienst en een reeks andere onderzoeksdiensten zijn vanmorgen een omvangrijke actie begonnen tegen grootschalig 'ondergronds bankieren' door ondernemers in Toren 3 van het World Fashion Centre.

Paul Vugts
© Maarten Brante Beeld
© Maarten Brante

Ze willen de toren ontdoen van handelaars die geldzaken regelen voor (zware) criminelen. Doel van de actie is het ondergronds bankieren er 'uit te roeien'. Een ploeg van zo'n honderd politiemensen en opsporingsambtenaren van onder meer belastingdienst, arbeidsinspectie en Vreemdelingenpolitie viel de toren om tien uur binnen.

Toren 3 van het WFC is gereserveerd voor het lagere segment van de kledinghandel, waar veel Pakistaanse en Indiase ondernemers zetelen van wie een fors aantal in verband wordt gebracht met het zogeheten hawala­bankieren voor onder anderen zware criminelen.

Aanslagen
De illegale bankiers sluizen grote geldbedragen weg voor handelaars in drugs, wapens en mensen, zonder enig spoor na te laten.

De inval is het sluitstuk van een groot onderzoek dat de opsporingsdiensten samen met het WFC zijn begonnen, na drie aanslagen op twee winkels op de begane grond van het confectiecentrum. Die aanslagen hebben volgens politie en justitie met conflicten over ondergronds bankieren te maken.

Op 30 mei werd met veel kogels op de pui geschoten van Balli Mode op een hoek aan de voorkant van het WFC aan het Koningin Wilhelminaplein; op 20 juni werd bij dezelfde winkel een granaat naar binnen gegooid en op 30 juni werd aan de achterkant van het WFC een granaat binnengegooid bij Popsy Fashion.

Dekmantel
Het onderzoek wees uit dat de getroffen ondernemingen vooral als ondergrondse banken werkten en de kledinghandel als dekmantel gebruikten. Behalve deze zaken lijken veel meer 'kledinghandelaren' in de toren actief te zijn als hawalabankiers.

In het verleden dook het WFC al in tientallen tot honderd strafrechtelijke onderzoeken op als centrum voor ondergronds bankieren. In Amsterdam zijn vaker grote criminele hawalabankiers opgerold, maar onderzoeken waren niet eerder zo groot als dat in het WFC.

Vandaag in Het Parool een reportage over de inval

Foto Maarten Brante

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden