'Politie infiltreerde in jihadistisch netwerk Arnhem'

De politie heeft eind september met de aanhouding van zeven mannen mogelijk een grote terroristische aanslag in Nederland verijdeld. Het Parool volgt alle ontwikkelingen in de zaak in dit blog.

Politieonderzoek in een woning in Vlaardingen Beeld ANP
Politieonderzoek in een woning in VlaardingenBeeld ANP

De politie was geïnfiltreerd in de groep die volgens het Openbaar Ministerie een grote aanslag in Nederland wilde voorbereiden. Dat melden NRC en RTL Nieuws op basis van anonieme bronnen rond het onderzoek.

Volgens NRC deed de politieman zich voor als 'aanslagplanner' van terreurbeweging Islamitische Staat (IS). RTL meldt dat de politie zelfs wapens leverde. De infiltrant zou tijdens een undercoveractie contact hebben gelegd met de zeven verdachten die eind september werden opgepakt in Arnhem en Weert.

Het Openbaar Ministerie (OM) wil niet inhoudelijk op de berichten reageren. Een woordvoerder van het Landelijk Parket herhaalt alleen dat "bijzondere opsporingsmiddelen'' zijn ingezet, zoals al eerder bekend was gemaakt. Maar meer bijzonderheden over het onderzoek wil het OM pas voor de rechtbank uit de doeken doen.

De zeven verdachten die eind september zijn opgepakt vanwege het plannen van een aanslag, blijven langer in voorarrest. Dat heeft de rechtbank van Rotterdam dinsdag bepaald. De zeven worden verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag in Nederland en deelname aan een terreurorganisatie.

Zes verdachten blijven nog negentig dagen in voorarrest. Een zevende verdachte blijft nog zeker 45 dagen in voorlopige hechtenis. Drie van de verdachten, die tussen de 21 en 34 jaar zijn, komen uit Arnhem, twee uit Rotterdam, een uit Vlaardingen en een uit Huissen.

Advocaat Bart Nooitgedagt‏, die een van de verdachten vertegenwoordigt, ergert zich aan de manier waarop het OM de beslissing bekendmaakt: via Twitter. "Gelukkig is er Twitter, zodat ik de beslissing van de rechtbank over de voorlopige hechtenis van mijn cliënt sneller kan vernemen dan via de geëigende wegen ... bellen jullie de advocaten de volgende keer even voordat jullie de propagandamachine laten draaien?" twittert Nooitgedagt.

"En niet alleen bij deze zaak," zegt hij in een mondelinge toelichting. "Cliënten worden beperkingen opgelegd, advocaten gemuilkorfd."

Hij hekelt daarbij dat familieleden van verdachten, die alleen maar contact hebben met advocaten over hun familieleden, dit soort nieuws dan in de media voorbij zien komen. "Dat is niet kies," stelt Nooitgedagt.

De zeven verdachten die vorige week zijn opgepakt, blijven nog veertien dagen vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris woensdagmiddag besloten.

De zeven worden verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag en deelname aan een terreurorganisatie.

Drie van de verdachten, die tussen de 21 en 34 jaar zijn, komen uit Arnhem, twee uit Rotterdam, een uit Vlaardingen en een uit Huissen. Ze zitten nog altijd in beperking, wat inhoudt dat ze alleen met hun advocaat contact mogen hebben.

In Arnhem wordt een groep van ongeveer 25 geradicaliseerde moslims intensief in de gaten gehouden. Burgemeester Ahmed Marcouch gelooft in de aanpak die leidde tot de arrestatie van zeven mannen afgelopen week.

Marcouch roemt de samenwerking van gemeente, politie, jongerenwerkers en andere instanties in een programma dat sinds 2012 geradicaliseerde jongeren volgt.

Zo werd begin dit jaar duidelijk dat de zeven mannen die vorige week werden opgepakt, zich aan het isoleren waren en steeds radicaler werden. Ze keerden zich af van de twee Marokkaanse moskeeën in Arnhem.

Als voorbeeld noemt Marcouch een gebeurtenis bij een babyshower van Morad M., een kickbokser die van Arnhem naar Vlaardingen verhuisde. “Als je naar binnen wilde, moest je eerst zweren dat je niets meer met de moskee in Arnhem-Zuid te maken wilde hebben. Zo creëerden ze een soort broederschap.”

In april werden de inlichtingendiensten ingeschakeld omdat de zorgen over de groep ‘groter en ernstiger’ werden.

Marcouch: “Het is een opluchting dat een aanslag is voorkomen. Ik zie dat als een succesverhaal. Mensen denken dat de vermeende leider Hardi N. bij ons uit beeld was, dat is niet zo. We volgden hem continu en we zagen dat hij radicaliseerde. Hij was in de dertig, had een kind van zes en een zwangere echtgenote. Je zou denken: een basis voor een stabieler leven. Toch was het hoogste ideaal om martelaar te worden.”

Marcouch zegt dat de groep van 25 grotendeels bestaat uit mannen die al geruime tijd in beeld zijn. “Een van deze mannen wilde op zijn vijftiende al naar Syrië uitreizen en is daarbij tegengehouden.”

Nederland is door het oog van de naald gekropen en zeven terreurverdachten zijn gearresteerd. Hoe ernstig is dat eigenlijk? Vijf vragen over een verijdelde aanslag.

Politieonderzoek in een woning in Vlaardingen in verband met de grote anti-terreuractie waarbij zeven mannen zijn aangehouden in Weert en Arnhem. Beeld anp
Politieonderzoek in een woning in Vlaardingen in verband met de grote anti-terreuractie waarbij zeven mannen zijn aangehouden in Weert en Arnhem.Beeld anp

Ook na de arrestaties van terreurverdachten blijft het belangrijk dat Nederland waakzaam blijft. De dreiging is immers al langer substantieel en blijft dat voorlopig, zei premier Mark Rutte vrijdag. Inhoudelijk wilde hij maar weinig kwijt over de zaak.

Rutte herhaalde dat de dreiging die van de donderdag opgepakte terreurcel uitging nu is geweken.

De kans op een aanslag uitsluiten zal nooit mogelijk zijn, aldus Rutte, maar de mensen van onder meer de inlichtingendiensten en politie "blijven alert".

Volgens Rutte moeten Nederlanders niet hun leven laten ontwrichten door de dreiging die bestaat. "We moeten ons leven blijven leven. Het grootste cadeau dat je deze types kan geven is dat wij ons leven gaan aanpassen. Iedereen moet zijn leven blijven leven," benadrukte de premier, maar tegelijkertijd moeten Nederlanders "niet naïef zijn. We leven in tijden waarin die dreiging reëel is."

De huiszoekingen bij de zeven terreurverdachten zijn in de nacht van donderdag op vrijdag afgerond. "Mededelingen hierover kunnen op dit moment nog niet worden gedaan," laat de politie weten.

Bij de zeven verdachten zijn onder meer aanzienlijke hoeveelheden grondstoffen voor explosieven voor bomvesten gevonden en 100 kilo kunstmest, dat mogelijk geschikt is voor het maken van een autobom. Deze spullen zijn in beslag genomen bij doorzoekingen van de huizen van de verdachten.

De mannen, tussen de 21 en 34 jaar, zijn opgepakt in Arnhem en Weert. Drie verdachten komen uit Arnhem, twee uit Rotterdam, een uit Vlaardingen en een uit Huissen.

De zeven blijven langer in voorarrest zitten, is vrijdag besloten. Ze zitten nog in beperkingen, dat wil zeggen dat ze alleen met hun advocaat contact mogen hebben en niet met de buitenwereld. Woensdag wordt opnieuw gekeken naar hun voorlopige hechtenis. H

et Openbaar Ministerie gaat de rechter-commissaris dan vragen de mannen nog eens veertien dagen in hechtenis te houden.

Volgens het OM wilden de verdachten bij een grote terroristische aanslag op een niet nader genoemd evenement machinegeweren (kalasjnikovs) en bomvesten gebruiken. Op een andere plaats wilden ze een autobom laten ontploffen.

Welk evenement de mannen op het oog hadden, is nog onderwerp van onderzoek. Het OM kan daarover geen mededelingen doen.

De groep kwam in beeld door een ambtsbericht van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) afgelopen april over een 34-jarige Irakees uit Arnhem. Die man, Hardi N., was toen al maanden in beeld bij de inlichtingendiensten.

N. werd in 2017 door het gerechtshof in Den Haag veroordeeld tot een celstraf van 24 maanden, waarvan 21 maanden voorwaardelijk, voor een poging tot uitreizen naar het strijdgebied waar terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) actief is. Dat geldt ook voor twee andere verdachten.

Een still uit camerabeelden van de politie leggen de arrestaties van zeven mannen vast tijdens een grote anti-terreuractie waarbij een mogelijke aanslag is verijdeld. Beeld anp
Een still uit camerabeelden van de politie leggen de arrestaties van zeven mannen vast tijdens een grote anti-terreuractie waarbij een mogelijke aanslag is verijdeld.Beeld anp

De 34-jarige Irakees uit Arnhem die door het Openbaar Ministerie (OM) wordt gezien als centrale figuur in de groep die een grote aanslag zou voorbereiden, zit nog in zijn proeftijd.

Het gerechtshof in Den Haag veroordeelde deze Hardi N. in oktober vorig jaar in hoger beroep tot een celstraf van 24 maanden, waarvan 21 maanden voorwaardelijk, nadat hij had geprobeerd naar Syrië uit te reizen.

Wie in zijn proeftijd de wet overtreedt, loopt het risico dat hij het voorwaardelijke deel van zijn straf alsnog moet uitzitten.

De terroristische groep die een aanslag beraamde, was volgens minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid een "behoorlijk eind in de voorbereiding". Maar het was niet zo dat het bijna te laat was, aldus de minister.

Grapperhaus noemt de verijdelde aanslag "in zekere zin heftig, maar gelukkig ook goed nieuws".

Collega-minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken zegt trots te zijn op het werk van inlichtingendienst AIVD en de samenwerking met het Openbaar Ministerie (OM) en politie. De AIVD valt onder haar ministerie.

De aanhouding van zeven terrorismeverdachten past "in het huidige dreigingsbeeld", stelt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

De kans op een aanslag in Nederland is reëel. "Ook in Nederland opereren jihadistische netwerken met de intentie om aanslagen in Europa te plannen. De aanhoudingen van vandaag moeten in dat licht worden gezien," aldus de NCTV.

Het zogeheten dreigingsniveau is naar inschatting van de NCTV al geruime tijd 4 op een schaal van 5. Dat is ongewijzigd.

Een still uit camerabeelden van de politie leggen de arrestaties van zeven mannen vast tijdens een grote anti-terreuractie waarbij een mogelijke aanslag is verijdeld. Beeld anp
Een still uit camerabeelden van de politie leggen de arrestaties van zeven mannen vast tijdens een grote anti-terreuractie waarbij een mogelijke aanslag is verijdeld.Beeld anp

De politie heeft donderdag zeven mannen aangehouden die mogelijk een grote terroristische aanslag in Nederland wilden plegen.

Drie verdachten komen uit Arnhem, twee uit Rotterdam, één uit Huissen en één uit Vlaardingen. Ze worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

De verdachten werden aan het einde van de middag in Arnhem en in Weert aangehouden. Bij hun aanhouding waren de mannen in het bezit van vijf handvuurwapens.

Volgens het Openbaar Ministerie (OM) en de politie is met de aanhouding van de verdachten een terroristische aanslag voorkomen. Het plan van de groep was vermoedelijk om met bomvesten en Kalasjnikov AK47’s een aanslag te plegen op een groot evenement.

Op een andere plaats wilden ze een autobom tot ontploffing brengen. Naar het precieze doel wordt nog onderzoek gedaan. Ook is nog niet bekend welk evenement het beoogde doelwit was.

De politie heeft donderdag zeven mannen aangehouden die ervan worden verdacht dat zij vergevorderd waren in het voorbereiden van een grote terroristische aanslag in Nederland. Drie van de verdachten komen uit Arnhem, twee uit Rotterdam, één uit Huissen en één uit Vlaardingen. Ze worden vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Rotterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden