Politie heeft geen kind aan bezetters UvA-faculteit

Studenten en docenten bezetten gisteravond universiteitsgebouw Oudemanhuispoort van de UvA. Ze protesteerden tegen de bezuinigingen en de reorganisatie op de faculteit Geesteswetenschappen van de UvA. De politie had geen kind aan ze, maar donderdag staat het volgende protest gepland.

Lorianne van Gelder
null Beeld Amaury Miller
Beeld Amaury Miller

Het Latijnse gedicht dat docent klassieke talen Piet Gerbrandy heeft voorgelezen, is om tien uur nog maar net ten einde wanneer de eerste waarschuwing komt: 'Dit gebouw sluit over enkele minuten. U dient het gebouw te verlaten.' Er klinkt gelach. Nu begint het pas echt.

Zo'n driehonderd studenten en docenten hebben sinds zes uur 's avonds in het universiteitsgebouw van de Oudemanhuispoort geluisterd naar colleges over het belang van Slavistiek, over het bespelen van de media in de zeventiende eeuw en over het activisme van Occupy, gepresenteerd door bevlogen docenten geschiedenis, filosofie of slavische talen van de Faculteit der Geesteswetenschappen van de UvA. Terwijl op dit tijdstip eigenlijk het college Wetenschapsfilosofie wordt gegeven, 'hackten' studenten en docenten het college om er een marathon geesteswetenschappen te houden als protest tegen voorgenomen bezuinigingen en een reorganisatie op hun faculteit.

Aan het begin van de avond blijken niet alle 7000 studenten van de faculteit te zijn ingelicht over de actie: net voor de collegemarathon van start gaat, vragen een paar studenten verontrust of de gewone les door gaat.

Vredig protest
Het wordt een vredig protest, deze zogenaamde Night of Protest. Bij binnenkomst in de collegezaal aan de Oudemanhuispoort krijg je een briefje met zeven regels. Geen alcohol, niet roken, maar ook: word je door de politie verzocht weg te gaan, werk mee. In een zaaltje in het souterrain is een workshop activisme, waar slogans op spandoeken worden gespoten.

Het enige moment waarop het rumoerig wordt, is als rector Dymph van den Boom , halverwege de avond het woord krijgt. Haar eerste zin: 'Het zijn geen bezuinigingen,' wordt begroet met boegeroep. Want het zijn juist de bezuinigingen - tot 10 miljoen euro in 2017 - en een reorganisatie (met plannen voor een brede opleiding en het gevaar van het verdwijnen van een aantal talenstudies) waartegen de actievoerders demonsteren. Aanstaande donderdag staat een volgend protest op het Spui gepland.

Van den Boom doceert als een schooljuf en duldt geen tegenspraak, zeker niet als iemand 'U doet uw werk niet goed' roept. Over haar standpunt bestaat geen twijfel: er komt geen geld bij en het model waarmee de financiën over de universiteit wordt verdeeld wordt niet aangepast. Frank van Vree, decaan van de faculteit, beklimt ook het podium. Bijna geëmotioneerd zegt hij: 'We moeten de problemen van de faculteit onder ogen zien. We hebben die stelselmatig ontkend.' De faculteit Geesteswetenschappen kampt met teruglopende studentenaantallen, hoge studieuitval en tegenvallende financiering van fondsen en bedrijven.

Harde woorden
De actievoerders laten de harde woorden van de bestuurders niet over hun kant gaan. Ze eisen het terugdraaien van de bezuinigingen en meer tijd voor het maken van een reorganisatieplan. 'Natuur- en techniek studies worden veel belangrijker geacht dan taal- en cultuurwetenschappen,' zegt derdejaars student religiestudies Dorieke Molenaar (24). 'In heel Europa worden geesteswetenschappenfaculteiten weggevaagd,' roept een docent filosofie, die is overgekomen van de Universiteit Leiden.

Als om half elf dan inderdaad de politie zich aandient, is het protest snel voorbij. De volle zaal wordt verzocht rustig het pand te verlaten. De studenten pakken hun tassen en slenteren al pratend richting uitgang, alsof het een doodnormaal einde van een college is..

'We hadden gehoopt op iets meer sensatie,' zeggen Siman Abdi (23), student Europese Studies, en Amani Wijte (22) student Muziekwetenschap, na afloop teleurgesteld. 'De politie kreeg iedereen wel heel snel weg.'

Met verder niets om handen, en de nacht nog jong, loopt een grote groep studenten naar het Spinhuis. Het gebouw van de UvA is in september gekraakt en blijkt een uitstekende locatie voor een feestelijke voortzetting van het protest.

null Beeld Amaury Miller
Beeld Amaury Miller
null Beeld Amaury Miller
Beeld Amaury Miller
null Beeld Amaury Miller
Beeld Amaury Miller
null Beeld Amaury Miller
Beeld Amaury Miller
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden