Politie hackt pc van criminelen

GPD/Peter Blok

DEN HAAG - De politie hackt geregeld computers van verdachten, op zoek naar belastend materiaal. De Raad van Hoofdcommissarissen bevestigt het gebruik van deze opsporingstactiek. 'We moeten kijken welke opsporingsmethode past bij de steeds verder voortschrijdende technologie. Dit valt daaronder,' aldus een woordvoerder van de raad. Hij benadrukt dat de politie in nauw overleg met het Openbaar Ministerie opereert.


De politie maakt onder meer gebruik van zogenoemde trojan horses, aldus ingewijden. Dit zijn speciale programma's die ongemerkt op een computer worden geïnstalleerd en de politie toegang geeft tot het systeem. Dienders hoeven dan niet op locatie in te breken op de computer van de verdachte.

De politie is erg enthousiast over de opsporingsmethode, ook omdat vertrouwde methoden steeds minder opleveren. Steeds vaker loopt de politie aan tegen nieuwe technologieën, die het onmogelijk maken om gesprekken van verdachten af te luisteren. Criminelen maken bijvoorbeeld gebruik van het internetbelprogramma Skype. Dat versleutelt de gesprekken, zodat de politie niet kan meeluisteren.

Rechtsgeleerden verschillen van mening of de politie wel de bevoegdheid heeft om te hacken. In de wet staat niet expliciet vermeld dat de politie deze tactiek mag gebruiken. Volgens Theo de Roos, hoogleraar straf- en strafprocesrecht aan de Universiteit van Tilburg, is het ontbreken van een wettelijke basis een probleem. 'Zo'n vorm van opsporing moet berusten op een bevoegdheid. Die bevoegdheid bestaat nog niet. De wet schrijft voor dat burgers moeten weten welke opsporingsmethoden onder welke omstandigheden mogen worden gebruikt. Bij telefoontaps is dat wettelijk geregeld. Bij deze vorm nog niet. In een rechtszaak is het dan ook maar de vraag of zo verkregen bewijslast standhoudt.' Uiteindelijk moet de rechter beoordelen of de politie mag hacken. Voor zover bekend is een zaak waarbij de politie heeft gehackt, nog niet voor de rechter gekomen. Het College Bescherming Persoonsgegevens wil niet reageren. 'Het is niet onze taak om een wet te interpreteren,' aldus een woordvoerder. (Van een verslaggever)

GPD/Peter Blok
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden