Politie haalt alles uit de kast

AMSTERDAM - De vaartocht met het Nederlands elftal en de huldiging op het Museumplein in Amsterdam vergt veel van de politie. ''Het is bepaald geen sinecure'', zei korpschef Bernard Welten maandag. ''We zijn wel wat gewend, maar we moeten nu werkelijk alles uit de kast trekken. Mede gezien de geringe voorbereidingstijd. Maar de politie doet het graag.''

Welten verwacht dat de stad dinsdag door het massale aantal supporters een groot oranje kloppend hart zal zijn. Amsterdam verwacht zeker een miljoen bezoekers. ''Dat trekt een grote wissel op het korps. Onze inzet is het feestelijk te laten verlopen, maar ook zo veilig en ordentelijk als het maar kan.'' Volgens de korpschef valt veel te regelen, maar brengt zo'n groot evenement altijd nogal wat risico's met zich mee. De politie observeert dan ook ''ter land, ter zee en in de lucht''. Er zijn 1800 agenten op de been en daarnaast maakt de politie ook nog eens gebruik van beveiligingscamera's.

De gemeente heeft onder meer een toets laten doen op deze risico's door het ministerie van Binnenlandse Zaken en er is een crisisonderzoeksteam ingezet om de voorbereidingen met een blik van buitenaf te bekijken.

De bezoekers kunnen dinsdag kiezen uit drie looproutes. Op die manier wil de politie controle hebben over hoe de menigte zich verplaatst. Via de media en bijvoorbeeld twitter informeert de politie mensen over de situatie in de stad. Ook heeft de politie de mogelijkheid om het Museumplein af te sluiten als het vol staat.

Welten roept bezoekers op ''zich beschaafd'' te gedragen. ''Matig uw alcoholgebruik en let op uw buurman. Draag zelf bij aan het welslagen van het feest.''

De bestuurders in Amsterdam denken de grote mensenmassa aan te kunnen doordat bezoekers zich spreiden over de stad. Op zondag riep Amsterdam mensen op niet meer naar de hoofdstad te komen, omdat iedereen naar het Museumplein wilde en het daar al bomvol was. ''Maar als mensen allemaal op het laatste moment naar Amsterdam komen, hebben we een probleem'', zei Jan Pronker, districtschef van de politie in de binnenstad. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden