Politie grijpt in bij Tabakspanden na verfbommen

De Amsterdamse politie is vanochtend in actie gekomen bij de Tabakspanden in de Spuistraat, waar krakers voor onrust zorgen. Vandaag dient een rechtszaak van schilder Peter Klashorst tegen woningbouwvereniging De Key, die de panden wil verkopen.

Redactie

Een aantal mensen gooide vanaf het dak van de Tabakspanden met verfbommen naar politieauto's in de Spuistraat. Agenten wilden de panden in gaan om de gooiers van de verfbommen aan te houden, maar ook die politiemensen werden met verf bekogeld. Een politiewoordvoerder benadrukt dat het niet om een geplande ontruiming gaat. De straat was enige tijd afgezet en tientallen agenten waren aanwezig.

Later vandaag dient bij de Amsterdamse rechtbank een zaak waarin schilder Peter Klashorst protest aantekent tegen de plannen van woningbouwvereniging De Key, die de panden wil verkopen. Klashorst woont en werkt sinds 1998 in de Tabakspanden, waar hij galerie Cash & Carry runt.

Verhuurder De Key heeft de huurovereenkomst beëindigd en wil de panden juist ontruimen en verbouwen. Klashorst en De Key zijn al jaren in een juridische strijd verwikkeld, tot aan de Hoge Raad aan toe.

De kunstenaar heeft in februari 2015 tevergeefs in kort geding geprobeerd de ontruiming te voorkomen. De Key wil de panden nu op 18 maart ontruimen.

Actievoerders op het dak van de Tabakspanden in de Spuistraat. Beeld Bien Borren
Actievoerders op het dak van de Tabakspanden in de Spuistraat.Beeld Bien Borren
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden