Politie grijpt in bij raadsvergadering over azc in Purmerend

Burgemeester Don Bijl van Purmerend heeft donderdagavond een raadsdebat over vluchtelingenopvang in zijn gemeente voortijdig beëindigd. Hij liet de raadszaal van het stadhuis ontruimen omdat er volgens hem te veel mensen op de vergadering waren afgekomen.

null Beeld anp
Beeld anp

In de zaal had zich een groot aantal mensen verzameld voor een raadsdebat over de opvang van 750 vluchtelingen in de Noord-Hollandse gemeente en de bouw van een opvangcentrum.

De raadszaal was volgens de burgemeester veel te vol. Hij vroeg voor aanvang van de vergadering de burgers naar de publiekshal te gaan waar het debat ook te volgen was. Daar werd geen gehoor aan gegeven. Boze inwoners van Purmerend lieten luidkeels weten het niet eens te zijn met de komst van vluchtelingen. 'Geen azc! Geen azc!' luidt een van de leuzen, zo is te horen op beelden van RTVNH.

De politie moest er aan te pas komen om de massa naar buiten de sturen. Volgens een woordvoerster van de gemeente moesten de aanwezigen de raadszaal verlaten omdat de brandweer het grote aantal mensen onverantwoord vond. Daarop besloot de burgemeester de raadsvergadering uit veiligheidsoverwegingen niet door te laten gaan.

Arie-Wim Boer, fractievoorzitter van Leefbaar Purmerend, vindt dat burgemeester Bijl niet goed heeft gereageerd op de mensenmenigte. 'Hij stuurde de politie op z'n eigen burgers af. Er stonden zeker twaalf politiewagens voor de deur', zegt Boer, die tegen de komst van vluchtelingen is.

De gemeente had volgens hem kunnen weten dat er veel belangstelling zou zijn voor het agendapunt. 'Maar nee hoor. Er was een beperkt aantal zitplaatsen. Staan mocht niet'. Boer ging nog in gesprek met de verontruste burgers, maar werd ook de raadszaal uitgestuurd. 'Ik vroeg nog, van wie moet dat dan. Van uw baas, zei de agent. Mijn baas? Ja, de burgemeester'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden