Update

Politie graaft laatste onbekende doden op

De Amsterdamse politie heeft gisteren de laatste zeven lichamen opgegraven in een onderzoek naar onbekende doden op begraafplaats Sint Barbara in de hoofdstad. Bij de stoffelijke overschotten is DNA afgenomen.

ANP/Redactie
Vorig jaar groeven de Amsterdamse politie en het Nederlands Forensisch Instituut ook al zes ongeidentificeerde doden op, op de begraafplaats Sint Barbara in Amsterdam. Na het afnemen van DNA werden de stoffelijke overschotten direct weer herbegraven. Het onderzoek kan mogelijk licht werpen op onopgeloste vermissingszaken. ©ANP/MARCEL ANTONISSE Beeld
Vorig jaar groeven de Amsterdamse politie en het Nederlands Forensisch Instituut ook al zes ongeidentificeerde doden op, op de begraafplaats Sint Barbara in Amsterdam. Na het afnemen van DNA werden de stoffelijke overschotten direct weer herbegraven. Het onderzoek kan mogelijk licht werpen op onopgeloste vermissingszaken. ©ANP/MARCEL ANTONISSE

Het opgraven van de doden kan mogelijk licht werpen op onopgeloste vermissingszaken. Het hoeft niet per se om een misdrijf te gaan. Sinds september zijn 27 lichamen uit de grond gehaald, aldus de politie vandaag. De personen zijn eerder op Sint Barbara begraven zonder dat hun identiteit kon worden vastgesteld.

De politie verwacht in de loop van het jaar de eerste resultaten bekend te kunnen maken van het onderzoek. De verkregen informatie komt terecht in een databank van vermiste personen. Zo wordt mogelijk duidelijk wat er met bepaalde verdwenen mensen is gebeurd en kunnen hun nabestaanden alsnog duidelijkheid krijgen. Na de opgravingen zijn alle stoffelijke overschotten op een aparte plek op de begraafplaats herbegraven.

De politie kwam op het idee om met de nieuwste DNA-technieken onderzoek op Sint Barbara te doen nadat rechercheurs er waren in verband met een oude moordzaak. Het viel hen op dat er groot aantal overledenen begraven was van wie de identiteit onbekend is. Omdat de graven geruimd dreigden te worden, besloot de politie een laatste poging te doen de personen alsnog te identificeren.

De rechercheurs waren op het kerkhof om nieuw DNA-materiaal af te nemen van een vrouw die in 1999 in een klikobak in het water van de Gaasp in de buurt van Driemond werd aangetroffen. Haar lichaam was deels in beton gegoten. De vrouw is tot op heden niet geïdentificeerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden