Politie en OM: inschatting dreiging familie kroongetuige onjuist

Politie en justitie erkennen dat de inschatting van de dreiging voor de familie van kroongetuige Nabil B. fout is geweest, waarna de onschuldige broer Reduan op 29 maart vorig jaar werd geliquideerd. 'We waren niet voorbereid op een liquidatie.'

Paul Vugts
Onderzoek van de politie na de liquidatie op 29 maart in Amsterdam-Noord Beeld ANP
Onderzoek van de politie na de liquidatie op 29 maart in Amsterdam-NoordBeeld ANP

Politie en justitie geven toe niet te hebben voorzien dat de door een kroongetuige van vele liquidaties beschuldigde Ridouan Taghi uit wraak een onschuldig familielid zou laten vermoorden.

Reduan B. werd op 29 maart in Amsterdam-Noord geliquideerd, zes dagen nadat door de autoriteiten bekend was gemaakt dat zijn broer bereid was als kroongetuige op te treden.

De verantwoordelijken binnen politie en justitie willen 'vanwege de gevoeligheid van het dossier' anoniem in Het Parool, maar beantwoorden voor het eerst vragen over de keuzes in de beveiliging, waarover een hoogoplopend conflict is met de familie B. - zonder in detail te treden.

"Er was geen concrete informatie dat concrete personen levensgevaar liepen," zegt de verantwoordelijke namens de politie, "maar we kijken ook altijd hoe voorstelbaar het is dat bijvoorbeeld een familielid van een kroongetuige wordt vermoord. We wisten dat de groep gewelddadig kon zijn en hebben absoluut maatregelen genomen, maar waren niet voorbereid op een liquidatie. Dat onze inschatting onjuist was, is verschrikkelijk."

De vertegenwoordiger van het Openbaar Ministerie: "Het is vreselijk dat de familie in deze nachtmerrie is terechtgekomen, waarin Reduan is vermoord en familieleden in een loodzwaar beveiligingstraject zitten."

Politie en justitie hopen het conflict met de familie bij te leggen. Justitie: "De casus is ontzettend ingewikkeld omdat hier heel veel familieleden bij zijn betrokken die zich allemaal in een andere (maatschappelijke) positie bevinden en bevonden. We staan voor de moeilijke taak daar met onze maatregelen uit te komen."

Gewaarschuwd
Direct betrokkenen stellen dat de overheid al vóór de presentatie van de kroongetuige volop was gewaarschuwd dat de groep-Taghi op diens familieleden joeg.

Nabil B. had uitvoerig geschetst waartoe de groep Taghi in staat was; er was een aan Taghi toegerekend, onderschept bericht dat 'iedereen van hem zou gaan slapen' als Nabil B. zou blijken te praten; een familielid had gemeld dat hij overduidelijk werd gevolgd; rond het huis van de moeder waren handlangers van Taghi gezien.

De rechtbank voorafgaand aan de uitspraak over de moord op Reduan B Beeld ANP
De rechtbank voorafgaand aan de uitspraak over de moord op Reduan BBeeld ANP

Een berg tips en waarschuwingen is volgens de familie onvoldoende serieus genomen. In het strafproces tegen een beweerd moordcommando van Taghi was het beeld gerezen dat die lichtvaardig liet moorden.

De politieman: "Op basis van al die beschikbare informatie hebben we toch niet ingeschat dat een familielid direct levensgevaar liep."

Betrokkenen stellen ook dat de veiligheidsmaatregelen die de overheid wél nam, lang niet voldeden of te laat kwamen. "Echt niet alles is goed gegaan en dat betrokkenen daar boos om zijn, is in sommige gevallen te begrijpen," zegt de politieman. "Soms werkten technische middelen niet goed, soms duurde het te lang voordat afgesproken maatregelen waren uitgevoerd."

Maatregelen
Justitie: "Je krijgt voor de beveiliging van een huis bijvoorbeeld niet binnen een paar dagen het juiste gecertificeerde bedrijf geregeld. Soms lopen interne afspraken mis. Dat was soms wel frustrerend."

Politie en justitie benadrukken 'lering te willen trekken uit het gebeurde'. Dat steeds meer personen beveiliging nodig hebben, helpt niet. Politiek Den Haag werkt hard aan maatregelen. Justitie: "We hebben geleerd dat we het beveiligingsstelsel moeten herzien en maatregelen grootser moeten neerzetten. Met meer mensen, die er nog niet zijn. Dat geeft een forse druk."

Politie: "Door deze moord is wel gebleken dat alles nog veel complexer ligt dan we ooit dachten."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden