Politie en brandweer in Rio staken vlak voor carnaval

Vlak voor het beroemde carnaval (18-21 februari) hebben politie en brandweer in de Braziliaanse metropool Rio de Janeiro tot stakingsacties besloten. Ze eisen veel hogere lonen.

ANP
null Beeld AFP
Beeld AFP

Vakbondsleiders hebben gisteravond het aanbod van het parlement van de deelstaat Rio de Janeiro afgewezen. De parlementariërs dachten de politie, de brandweer en het gevangenispersoneel een gul aanbod te doen met een loonsverhoging van 39 procent. Ze hoopten daarmee acties kort voor het carnaval af te wenden. Die opzet slaagde vooralsnog niet.

Een brandweerman zei voor de plaatselijke televisie dat de nationale garde en het leger nu maar voor de veiligheid moeten gaan zorgen.

Meer moorden
Gisteren beëindigden honderden leden van de militaire politie hun staking en protesten na negen dagen in de derde stad van het land, Salvador. De federale overheid had meer 3500 militairen en federale agenten naar Salvador gestuurd om de stakers en de enorme stijging van de criminaliteit weer onder de duim te krijgen. In negen dagen tijd werden er meer dan 120 mensen vermoord in Salvador, meer dan twee keer zo veel moorden dan normaal. Ook werd er geplunderd in de stad.

Er heerst grote ontevreden bij de vaak erg laag betaalde dienaren van de veiligheid in Brazilië, zoals bijvoorbeeld de militaire politie (PM). Die wordt door de deelstaat betaald en vormt de voornaamste politiemacht die voor openbare orde zorgt. De naam 'militair' slaat enkel op de vorm van de organisatie. De PM is geen onderdeel van de Braziliaanse strijdkrachten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden