'Politie Cleveland gebruikt buitensporig veel geweld'

De politie in de Amerikaanse stad Cleveland gebruikt systematisch buitensporig veel geweld tegen burgers. Dat blijkt uit een onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Justitie, zo heeft minister Eric Holder vandaag gezegd.

Redactie
Een demonstratie in Cleveland naar aanleiding van de schietpartij waarbij Tamir Rice overleed. Beeld afp
Een demonstratie in Cleveland naar aanleiding van de schietpartij waarbij Tamir Rice overleed.Beeld afp

Het onderzoek over de politie in de grootste stad van de staat Ohio komt naar buiten op een saillant moment. Vorige maand overleed een twaalfjarige jongen, nadat hij bij een recreatiepark door de politie was neergeschoten. Dat gebeurde omdat hij met een pistool zou hebben gezwaaid. Het bleek om een neppistool te gaan.

Het onderzoek naar de politie begon in maart 2013. Het ministerie beraadt zich nu op stappen om buitensporig geweld door agenten tegen te gaan.

De agent die de jongen neerschoot is vandaag verder in opspraak geraakt. Een persoonlijk dossier uit 2012, aangelegd tijdens zijn baan als agent in de stad Independance, is openbaar gemaakt. Daar staat in dat zijn superieuren vonden dat hij zich emotioneel niet altijd volwassen gedroeg, moeite had om met stress om te gaan en 'akelig slecht' presteerde in een training met vuurwapens.

Loehmann was zo slecht in zijn werk, dat werd geadviseerd om hem te ontslaan, aldus Amerikaanse media. Toen hij werd aangenomen in Cleveland, werd zijn persoonlijke dossier niet bekeken.

New York

Ondertussen maakt men zich in New York op voor nieuwe protesten. Betogers die gisteren de straat opgingen na een omstreden jurybesluit, kondigden aan ook vandaag te demonstreren.

Een onderzoeksjury besloot dat agent Daniel Pantaleo niet vervolgd hoeft te worden voor zijn rol bij de fatale arrestatie van Eric Garner. Betogers scandeerden gisteren de zin 'Ik krijg geen lucht', die Garner als laatste woorden herhaalde, toen Pantaleo hem in een wurggreep nam. 83 mensen werden opgepakt.

De politie verwijt de burgemeester van New York, Bill de Blasio, dat hij het korps niet genoeg steunt. Hij zou juist de mening van de demonstranten hebben onderstreept in een speech en daarmee de politieagenten voor hun gevoel hebben afgevallen, aldus een woordvoerder van de New Yorkse vakbond voor agenten.

Een rechter maakte vandaag nieuwe details bekend over de werkwijze van de jury, die besloot om Pantaleo niet te vervolgen. Die hoorde vijftig getuigen en bestudeerde zestig stukken gedurende negen weken beraad. Het is ongebruikelijk om dergelijke details naar buiten te brengen, maar de openheid kan de gemoederen iets doen bedaren. Na een soortgelijke zaak in Ferguson werden nog veel meer details bekendgemaakt over het dossier dat de jury had bestudeerd.

Ook de Amerikaanse openbaar aanklager Eric Holder sprak zich vandaag uit over de zaak. Hij zei dat een eerder aangekondigd federaal onderzoek naar de dood van Garner zo snel mogelijk, uitvoerig en eerlijk wordt gedaan. Als het nodig is 'wordt vervolging ingesteld'.

Een betoging tegen de beslissing van de jury in New York. Beeld epa
Een betoging tegen de beslissing van de jury in New York.Beeld epa

South Carolina

Eerder vandaag werd bekend dat in tegenstelling tot de politiemannen in Ferguson en New York, een blanke agent in het Amerikaanse Eutawville wel wordt vervolgd voor het doden van een zwarte man.

Politiechef Richard Combs wordt vervolgd voor moord omdat hij in 2011 Bernard Bailey neerschoot. Bailey was naar het stadhuis van het stadje in de staat South Carolina gekomen om zijn beklag te doen over een boete die zijn dochter had gekregen. Het gesprek mondde uit in een ruzie, waarbij de politiechef uiteindelijk zijn wapen trok en Bailey twee keer in zijn borst schoot.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden