Politie Chili moet op zoek naar mogelijke moordenaar Neruda

Veertig jaar na de dood van de dichter Pablo Neruda heeft een Chileense rechter de politie opgedragen een zoektocht te beginnen naar de man die hem mogelijk heeft vergiftigd. Van Neruda is altijd aangenomen dat hij overleed aan de gevolgen van prostaatkanker.

De kist met het stoffelijk overschot van Pablo Neruda, opgegraven op 8 april in Isla Negra, 120 km ten noorden van Santiago. Beeld AFP
De kist met het stoffelijk overschot van Pablo Neruda, opgegraven op 8 april in Isla Negra, 120 km ten noorden van Santiago.Beeld AFP

Advocaat Eduardo Contreras, optredend namens de Chileense communistische partij, houdt vol dat er nieuw bewijs is dat aantoont dat Neruda waarschijnlijk is vermoord door agenten van toenmalig dictator Augusto Pinochet.

Arts
Volgens Contreras heeft de arts die aanvankelijk verklaarde dat hij bij Neruda was gedurende diens overlijden in 1973, inmiddels aangegeven dat de dichter werd bijgestaan door een andere arts, genaamd Price.

Die naam komt niet voor als behandelend arts in het ziekenhuisdossier van Neruda, maar de beschrijving van zijn uiterlijk stemt overeen met die van Michael Townley, een dubbelagent van de Amerikaanse geheime dienst CIA die indertijd samenwerkte met de Chileense politie.

Beschermd
Een complicerende factor voor de Chileense politie, die nu het gerechtelijk bevel heeft gekregen hem op te sporen, is dat Townley is opgenomen in het getuigebeschermingsprogramma van de Amerikaanse overheid. Hij heeft toegegeven vooraanstaande critici van het Pinochet-bewind te hebben omgebracht in Washington en Buenos Aires.

Neruda was bevriend met de door Pinochet verdreven president Salvador Allende. De dichter overleed twaalf dagen na de coup in een ziekenhuis in Santiago de Chili. Onlangs werd zijn stoffelijk overschot opgegraven in opdracht van de communistische partij, die nieuw onderzoek eiste naar de omstandigheden waaronder Neruda om het leven kwam.

Pablo Neruda, twee jaar voor zijn dood. Beeld AFP
Pablo Neruda, twee jaar voor zijn dood.Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden