Politie-cao nog niet rond

DEN HAAG - Veel politiemensen wijzen op de websites van hun vakbonden het cao-eindbod van minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) af.Hoewel de ledenraadplegingen door de bonden nog moeten plaatsvinden, lijkt op internet de bijl al over het bod gevallen. Ter Horst waarschuwt dat er een groot probleem ontstaat als de leden haar bod afwijzen.

In een poll op de site van de VMHP stemt ruim negentig procent van de bezoekers tegen het bod van de minister. Ook op de sites van de ACP en de NPB, de twee grootste politiebonden, en van de ANPV uiten de leden forse kritiek. 'Dit is geen bod, maar een fooi. Verwerpen dus', is de overheersende reactie. Er wordt geroepen om 'hardere acties'.

Volgens Hans van Duijn, voorzitter van de NPB, heeft de roep om acties geen zin. De looneis van zijn bond _6,6 procent erbij over twee jaar_ is namelijk verzilverd. Van Duijn verwacht wel dat hij zijn leden veel zal moeten uitleggen, omdat enkele andere eisen niet zijn ingewilligd. Hij moest gisteravond de eerste tegenslag al incasseren: De Zuid-Gelderse afdeling van zijn bond accepteert het bod van Ter Horst niet.

Ter Horst wil de ruim 53.000 politiemensen dit jaar een loonsverhoging van 3,5 procent geven, en volgend jaar nog eens 3,3 procent. Ook krijgen de agenten die 'op straat' dienst doen een eenmalige bonus van 1200 euro dit jaar en 600 euro in 2009. Een gemiddelde agent gaat er volgens het nieuwe loonbod maximaal 100 euro netto per maand op vooruit.

Aan de looneis van de ACP _200 euro netto per maand erbij voor elke agent_ is niet tegemoet gekomen. Voorzitter Gerrit van de Kamp is teleurgesteld. ''Verder dan dit bod kon en wilde de minister niet gaan. De eerste fase van de bemiddeling door Doekle Terpstra stemde ons positief, maar later bleek dat veel minder mogelijk was."

Ron Tournier van de ANPV zegt dat het eindbod 'nauwelijks afwijkt' van de eerdere boden van de minister.

Van de Kamp benadrukt dat het in de nieuwe cao om 'meer dan alleen salaris' gaat. Zo wordt er gewerkt aan een nieuw functiewaarderingssysteem met bijbehorend loongebouw, en krijgen agenten met studerende kinderen boven achttien jaar een bonus van 69 euro per maand per kind. Ook wordt de onregelmatigheidstoeslag al vanaf negen uur 's avonds uitbetaald in plaats van tien uur.

Vrijdag beslist de ANPV over het cao-voorstel, de andere drie bonden raadplegen hun leden pas vanaf volgende week. De bonden leggen het bod 'neutraal', zonder voor- of tegenadvies, aan de leden voor.

Het voorstel van Ter Horst, dat gisterochtend na de bemiddeling door Terpstra werd opgesteld, is het derde sinds het begin van de cao-onderhandelingen. Ter Horst liet weten dat Terpstra's advies 'onder de omstandigheden het best denkbare compromis' is. Ze zegt niet méér te kunnen bieden, de grens is volgens haar bereikt. Terpstra vindt dat de bonden het bod 'met opgeheven hoofd' aan de leden kunnen voorleggen.

De afgelopen weken hebben de politieagenten gestaakt, en schreven als protest minder bekeuringen uit. Afgelopen januari blijken 200.000 bonnen minder te zijn uitgeschreven dan in januari vorig jaar. (ANP)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden