Politie breidt app uit met klachtenformulier etnisch profileren

Mensen die menen dat de politie ze vanwege hun uiterlijk onterecht controleert, kunnen dat vanaf woensdag melden via de app van de politie.

De klachtenmodule biedt één standaardvraag: was er volgens de klager sprake van etnisch profileren?Beeld anp

Die wordt uitgebreid met een formulier voor klachten over het zogeheten etnisch profileren.

Op dat forulier kan iemand plaats, datum, tijd en persoonsgegevens invullen. De aard van de klacht kan hij of zij in een vrij tekstveld beschrijven. Vervolgens stelt de klachtenmodule één standaardvraag: 'was er volgens de klager sprake van etnisch profileren?'

De politie hoopt hiermee meer inzicht te krijgen in hoe vaak burgers zich etnisch geprofileerd voelen en of dat terecht is. Het onderwerp werd onlangs weer op de politieke agenda gezet, nadat verschillende meldingen van etnisch profileren breed in de pers werden uitgemeten.

Typhoon
Bekende Nederlanders als rapper Typhoon en doelman Kenneth Vermeer van Feyenoord voelden zich benadeeld omdat agenten ze op grond van hun huidskleur en hun dure auto aan de kant hadden gezet. Typhoon kreeg openlijk excuses van de politie.

Volgens Peter Slort, bij de politie verantwoordelijk voor het onderwerp diversiteit, heeft deze functie in de app uiteraard te maken met alle aandacht voor onheuse bejegening en etnisch profileren. "Etnisch profileren komt voor, net als dat de politie ten onrechte van etnisch profileren wordt beschuldigd," zegt Slort. "Door deze app krijgen we daar beter zicht op.''

Nadat een klacht is ingediend wordt deze behandeld door de klachtenafdeling van de politie. Binnen vijf werkdagen neemt iemand van de afdeling contact op met de gedupeerde burger, zodat hij of zij de klacht kan toelichten en informatie kan krijgen over een vervolgprocedure.

Control-Alt-Delete
Behalve de woensdag gelanceerde politieapp, werkt de politie ook samen met de Amsterdamse actiegroep Control-Alt-Delete (CAD) bij de ontwikkeling van een andere app tegen etnisch profileren. Op deze app kunnen burgers eveneens vermeend etnisch profileren melden.

Deze app richt zich op het begeleiden van individuen en groepen die niet snel geneigd zijn om met de politie in contact te treden. "De actiegroep kan klagers begeleiden bij het indienen van een klacht tegen de politie," licht Slort toe. De CAD-app komt op maandag 12 december beschikbaar.

De politie werkt ook aan een technische mogelijkheid om agenten bij het natrekken van een kenteken automatisch informatie te geven over eerdere controles van dat voertuig. Dit systeem is nog in ontwikkeling. Komend voorjaar wordt hiermee proefgedraaid.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden