Update

Politie bevestigt identiteit doden in villa Laren

Achter de afzetlinten spelen zich hartverscheurende taferelen af als geschrokken familieleden in de loop van de middag poolshoogte komen nemen in het huis waar vanochtend de ontzielde lichamen werden gevonden van drie bewoners van het huis. Ze barsten in huilen uit en moeten door agenten worden opgevangen als ze met eigen ogen zien dat het huis door de politie is afgezet en rechercheurs in witte pakken proberen te reconstrueren wat hier gebeurd moet zijn.

Martijn Verburg/Raymond Boere/Laura Schalkwijk/Coen Brandhorst

Volgens twee goede vriendinnen van de familie heeft één dochter het drama overleefd. Zij vond de levenloze lichamen van haar vader (Jan Peter Schmittmann), moeder en verstandelijk gehandicapte zus vanmorgen toen ze haar ouderlijk huis bezocht.

Stage in India
Ze was naar Laren gekomen omdat ze met haar ouders naar India zou gaan. Daar zou ze volgens vriendinnen stage gaan lopen. 'Dit grijpt iedereen enorm aan en kwam als een totale verrassing', zegt een van hen. 'Het is onbegrijpelijk dat ze hun leven zo goed voor elkaar leken te hebben, maar dan toch zoiets gebeurt.'

De politie heeft vanavond bevestigd dat voormalig topman Jan Peter Schmittmann (57) van ABN Amro, zijn vrouw (57) en hun dochter (22) om het leven zijn gekomen bij een familiedrama in hun huis in Laren. De politie gaat ervan uit dat het onderzoek in de loop van de avond wordt afgerond en dat daarna de lichamen uit de woning kunnen worden weggehaald.

In de woning gelegen in een villawijk, wordt door een forensisch team onderzocht wat er precies is gebeurd. Het deel van de straat voor de villa is ruim afgezet en er staan veel auto's van de forensisch onderzoekers, die al uren bezig zijn. 'We zijn geneigd te denken aan een familiedrama', aldus een woordvoerster van de politie.

Lichamen nog in het huis
Het onderzoek duurt al de hele middag en avond, laat de woordvoerster weten. 'We willen zoveel mogelijk informatie vergaren om er achter te komen wat er precies is gebeurd.' Rond 17.00 uur gaf ze aan dat het onderzoek in de villa voorlopig nog doorgaat. De omgekomen gezinsleden zijn nog binnen.

Schmittmann werkte tussen 1983 en 2009 bij ABN Amro en werkte zich uiteindelijk op tot bestuursvoorzitter in Nederland in 2003. Hij maakte mee dat ABN Amro werd opgekocht door het consortium van Royal Bank of Scotland, Santander en Fortis. Hij mocht blijven, maar verloor alsnog zijn baan toen ABN Amro werd genationaliseerd.

Na de nationalisatie stapte oud-minister van Financiën Wouter Bos naar de rechter om te voorkomen dat Schmittmann een vertrekpremie mee zou krijgen van 16 miljoen euro. ABN Amro wilde hem maximaal 2,4 miljoen euro meegeven. Uiteindelijk ving Schmittmann 8 miljoen euro.

Hockeyclub Laren
Bij Hockeyclub Laren leven ze tussen hoop en vrees. De aanwezige leden kennen het verhaal maar hebben nog geen bevestiging dat het om de familie Schmittman gaat. 'Jan Peter was een toegewijd lid, hij heeft ontzettend veel gedaan voor onze club. Als blijkt dat het waar is, schokt het ons natuurlijk allemaal,' zegt voorzitter Micky Adriaansens. Schmittman was al jaren niet meer actief voor de club, hij kwam alleen naar zijn dochter kijken die in het G-team speelde.

De woning aan Hoog Hoefloo in Laren. Beeld Google Streetview
De woning aan Hoog Hoefloo in Laren.Beeld Google Streetview
null Beeld Raymond Boere
Beeld Raymond Boere
null Beeld Google Streetview
Beeld Google Streetview

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden