Update

Politie beboet brandweerbaas Leen Schaap

De Nationale Politie wil tien functionarissen, onder wie de huidige Amsterdamse brandweercommandant Leen Schaap, boetes opleggen omdat ze zich met regelmaat hebben laten fêteren door de ontslagen commissaris Ad Smit.

Het Parool
Portret commandant brandweer Amsterdam-Amstelland Beeld anp
Portret commandant brandweer Amsterdam-AmstellandBeeld anp

Dat schrijft NRC. Smit werd eerder dit jaar ontslagen wegens verduistering van politiegeld.

Het gaat om agenten die op kosten van de politie concerten in de Ziggo Dome bijwoonden van artiesten als Mark Knopfler en Prince of kaartjes kregen voor optredens van De Toppers of wedstrijden van Ajax in de Johan Cruijff ArenA.

Ook de plaatsvervangend eenheidschef van de politie Amsterdam Jan Pronker wordt disciplinair aangepakt, net als de tweede man van de Landelijke Eenheid van de nationale politie Willem Woelders.

Hoofdcommissaris Aalbersberg
Leen Schaap laat in een schriftelijke reactie weten dat de hoofdcommissaris Aalbersberg ook kaartjes in ontvangst had genomen, maar hij niet is beboet. 'Toen ik hoorde dat Smit de kaartjes van politiegeld had gekocht, heb ik deze, net als de niet gestrafte hoofdcommissaris Aalbersberg, terugbetaald. Want waarom zou ik een kaartje van de politie nodig hebben?'

Verder meldt Schaap dat hij zich in eerste instantie van geen kwaad bewust was. 'Ik ben al 30 jaar bevriend met Ad Smit. Hij heeft mij zelfs, als ambtenaar van de burgerlijke stand, getrouwd. De kaartjes die hij mij zelf aanbood voor een aantal concerten, zei hij te hebben gekregen van de beste vriendin van zijn vrouw, een aandeelhoudster van de Ziggo dome.'

De politie heeft de functionarissen laten weten het voornemen te hebben tot 'disciplinaire maatregelen'. Ze worden financieel bestraft voor bedragen van gemiddeld een paar honderd euro, meldt de krant.

Integriteitsonderzoek
De aangekondigde disciplinaire straffen komen voort uit een integriteitsonderzoek naar commissaris Ad Smit. Het onderzoek naar Smit kwam in 2016 via Het Parool naar buiten.

Oud-politiecommissaris Schaap is sinds twee jaar als commandant belast met het aanscherpen van de integriteitsregels bij de Amsterdamse brandweer. De betrokkenen kunnen nog bezwaar aantekenen tegen de sancties.

Lees ook: Halsema opnieuw fel over bedreigingen Leen Schaap en Ontslagen politiechef herhaalt: niks verduisterd

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden