Update

Politie arresteert 22-jarige man voor lekken examen

Op de laatste dag van de eindexamens is een man opgepakt die mogelijk betrokken was bij de diefstal van het vwo-eindexamen Frans. Het gaat om een 22-jarige Rotterdammer, die donderdag werd gearresteerd. Onderzoek moet duidelijk maken wat zijn rol precies was.

De opgaven voor het verlate examen Frans voor het VWO op het Maerlant-Lyceum. Het examen zou eigenlijk woensdag plaatsvinden maar werd een dag uitgesteld omdat de opgaven dinsdag uitgelekt waren. Beeld anp
De opgaven voor het verlate examen Frans voor het VWO op het Maerlant-Lyceum. Het examen zou eigenlijk woensdag plaatsvinden maar werd een dag uitgesteld omdat de opgaven dinsdag uitgelekt waren.Beeld anp

Volgens de politie is de verdachte geen medewerker of leerling van de school. De school benadrukte dat er geen leerlingen van 22 op de school zitten. Wie de aangehouden verdachte is, weet de school niet.

Geen braaksporen
Er zijn geen braaksporen gevonden op de kluis waar het uitgelekte examen Frans in zat. De kluis is geopend met een sleutel. In de kluis lagen sinds 17 april twee pakketjes met de examens, die voor 12 eindexamenkandidaten waren. Van een van die pakketten was de verzegeling verbroken.

Er zouden drie sleutels zijn van de kluis, maar uit onderzoek van de school blijkt dat er in 2011 een kopie is gemaakt, nadat er een sleutel was kwijtgeraakt. Wie hierbij betrokken is geweest, kon de school niet zeggen.

Ongeveer 17.000 vwo'ers zouden woensdag het eindexamen Frans maken, maar de opgaven verschenen dinsdagavond op internet. Na de publicatie nam Ibn Ghaldoun een kijkje in zijn kluis. Daar werd 'een onregelmatigheid' geconstateerd.

Wat die onregelmatig was, is nog niet duidelijk. Na overleg met de Onderwijsinspectie deed de schoolleiding aangifte wegens diefstal. Onderzoek op de school en op internet zette de politie op het spoor van de verdachte.

Nieuw examen
Wegens het uitlekken moest er een nieuw eindexamen komen. De toets werd uitgesteld tot donderdag. Daardoor kwam een dag later dan gepland een einde aan de examenperiode voor alle middelbare scholen.

De directeur van een school moet ervoor zorgen dat de eindexamens geheim blijven. De Onderwijsinspectie wil eerst het onderzoek van de politie naar de diefstal afwachten. Als de uitkomsten daarvan bekend zijn, kan de inspectie een besluit nemen over toezicht op Ibn Ghaldoun. Wat de mogelijkheden zijn, wilde een woordvoerder van de inspectie niet zeggen.

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs zei in een brief aan de Tweede Kamer dat hij de gang van zaken rond het gestolen examen betreurt voor de gedupeerde leerlingen 'Examen doen is al spannend en als zo'n examen dan gestolen wordt en daardoor verzet moet worden, levert dit extra spanning op', aldus de staatssecretaris.

Volgens het College voor Examens (CvE) hadden alle 592 scholen het vervangende examen donderdag in goede orde en op tijd ontvangen. Het is nog wel de vraag of alle leerlingen voor het examen zijn komen opdagen. Velen van hen hadden een vakantie geboekt en kwamen door het uitstel van het examen in de problemen.

De voorzitter van de VO-raad, Sjoerd Slagter, raadde deze leerlingen donderdagochtend aan hun vakantie te annuleren en het examen gewoon te maken. Wel adviseerde hij scholen om leerlingen die met een geldige reden verzuimden een 1 als cijfer te geven. Dat zou hun de mogelijkheid bieden de herkansing te maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden