Politie Amsterdam overweegt toestaan hoofddoek

De Amsterdamse politietop overweegt een hoofddoekje toe te staan als onderdeel van het politie-uniform. Zo hoopt de eenheidsleiding meer allochtone agenten te werven.

Politiechef Pieter-Jan Aalbersberg, burgermeester Eberhard van der Laan en hoofdofficier van justitie Theo Hofstee. Beeld anp
Politiechef Pieter-Jan Aalbersberg, burgermeester Eberhard van der Laan en hoofdofficier van justitie Theo Hofstee.Beeld anp

Nu mogen agenten in Nederland geen geloofsuitingen - zoals een hoofddoekje, keppeltje of kruisje - dragen. De Amsterdamse eenheidsleiding denkt erover na om dat verbod in de hoofdstad van tafel te vegen.

"We hebben het erover," bevestigt de Amsterdamse politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg. "Stel dat het niet lukt om voldoende agenten met een migratieachtergrond te werven, dan is dat een maatregel die effect kan hebben."

Aalbersberg wil dat de helft van de nieuwe agenten in Amsterdam van allochtone afkomst is. Op dit moment heeft 52 procent van de Amsterdammers een niet-Nederlandse achtergrond, bij het korps is dat 18 procent.

"Amsterdam verandert qua samenstelling," zegt Aalbersberg. "Ik vind dat het een onderwerp van debat moet zijn. Dat moet je niet alleen zelf vinden, daar moet je ook de burgers bij betrekken."

Andere landen
In andere landen is het volstrekt normaal dat agenten een hoofddoekje dragen, zegt de politiechef. "Er is een groot verschil tussen de Angelsaksische landen en de andere Europese landen. In landen als Amerika, Canada, Engeland, Australië, Ierland en Singapore kennen ze al verschillende vormen. Maar Frankrijk, Duitsland, Nederland en Scandinavische landen nog niet."

In 2011 introduceerde het kabinet-Rutte I een gedragscode waarin werd vastgelegd dat 'het dragen van religieuze symbolen niet strookt met de neutraliteit van de politie'. VVD en CDA, die destijds een kabinet vormden met gedoogsteun van de PVV, hadden in het regeerakkoord al vastgelegd dat een hoofddoek bij de politie niet mocht.

Politiechef Aalbersberg laat zich adviseren door voormalig PvdA-politicus Fatima Elatik, die zelf ook een hoofddoek draagt. Sinds anderhalf jaar wordt de oud-stadsdeelvoorzitter van Oost door de Amsterdamse politietop ingehuurd als directeur diversiteit.

"Ze kan haarfijn uitleggen waar de echte spanning zit," zegt Aalbersberg. "Bij het selecteren van personeel denken we vaak te veel langs standaardpatronen. We vissen te veel in onze eigen vijver. Fatima houdt mij scherp." Politiebond ANPV reageert kritisch. "Met dit voorstel slaat de Amsterdamse politietop door," zegt voorzitter Geert Priem.

Zie ook: Amsterdams politiekorps wil stap verder in diversiteit

Elke middag het laatste nieuws uit Amsterdam ontvangen? Schrijf je nu in voor de gratis nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden