Politie Amsterdam ontwikkelt app tegen etnisch profileren

De politie in Amsterdam gaat een app ontwikkelen om etnisch profileren terug te dringen.

Een app moet het makkelijker maken incidenten te melden. Beeld anp
Een app moet het makkelijker maken incidenten te melden.Beeld anp

Sinds 2012 is de politie actief aan het onderzoeken hoe de selectiemechanismen van politiemedewerkers verbeterd kunnen worden. In mei kwam daar extra druk op, toen rapper Typhoon door agenten werd aangehouden omdat die zijn combinatie van leeftijd, huidskleur en prijzige auto verdacht vonden.

Een van de nieuwste methodes die de politie in Amsterdam gaat toepassen is een app waarmee een melding gedaan kan worden bij een onterechte staandehouding. Ook zal de applicatie informatie geven over de rechten en plichten omtrent etnisch profileren. De politie hoopt dat het melden van incidenten zo eenvoudiger wordt.

De politie zal de app ontwikkelen in samenwerking met Control Alt Delete, een Amsterdams maatschappelijk initiatief tegen politiediscriminatie, dat dit jaar al heeft geprobeerd de app via crowdfunding van de grond te krijgen.

Stopformulieren
In juni werd door de Amsterdamse gemeenteraad een andere methode voorgesteld om etnisch profileren in het Amsterdamse politiekorps tegen te gaan; het gebruik van stopformulieren. Agenten moeten met deze formulieren uitleggen waarom ze iemand staande hebben gehouden.

Hoewel in Engeland dergelijke formulieren leken te zorgen voor een hoger percentage succesvolle controles, wijst hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg deze methode toch af. De formulieren zouden niet gericht zijn op het 'kennis- en buikgevoel' van de agent, vragen om personen in te delen op afkomst en de bureaucratie versterken. Ook zou de Engelse situatie niet met Nederland te vergelijken zijn: de Engelse politie mag iemand zomaar aanhouden, terwijl Nederlandse agenten een redelijk vermoeden moeten hebben van een strafbaar feit.

Burgemeester Van der Laan wil het landelijke onderzoek naar stopformulieren echter afwachten voordat deze optie definitief van tafel wordt geveegd.

Lees ook: Ahmed Marcouch: 'Etnisch profileren is van de pot gerukt'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden