Politici worstelen met mediagenieke asieljeugd

Voor een documentaire liet Tim ­Hofman onlangs een asielzoekertje op politici in Den Haag afstappen. Die reageerden bot, lijkt het. Dat wekt woede. Hoe kwam dat fragment tot stand?

Beeld uit de documentaire Terug Naar je Eige LandBeeld screenshot

Die dinsdagmiddag loopt Alexander Pechtold - dan nog D66-leider - naar de grote zaal van de Tweede Kamer. Plots staat daar een 9-jarig jochie dat verhaal haalt. "Waarom moet ik weg uit Nederland?"

Juist op dinsdagmiddagen is het bij de plenaire vergaderzaal een mierenhoop van journalisten. De parlementaire week begint dan volgens oud gebruik, dus iedereen die een willekeurige politicus iets vragen wil, maakt kans.

Ook het jongetje Nemr, nu het centrum van controverse door de documentaire Terug Naar je Eige Land. Waarom moet hij - geboren in Nederland - uitgezet worden naar Irak, het land van zijn ouders, terwijl dan net is besloten dat de Armeense kinderen Lili en Howick mogen blijven?

De makers van internetprogramma #BOOS, met presentator Tim Hofman, volgen hem al langer en halen verhaal bij ­politici. Zoals ze eerder een maaltijdbezorger van Deliveroo meenamen naar de Kamer.

Krasse vraag
Dus krijgt Pechtold, die 11de september van de opnames, de krasse vraag: waarom moet ik weg? Zijn antwoord: "We hebben hier heel veel kinderen uit landen waar het geen oorlog is, waarvan we zeggen: we vinden het leuk dat je hier komt, maar het is niet de bedoeling dat je hier blijft."

Het gesprek duurt zeker 15 minuten, maar wordt in de documentaire omwille van de tijd teruggebracht tot dat afwijzende antwoord. Zo ook bij VVD-voorman Klaas Dijkhoff. Nemr zegt hem dat hij bang is. "Wat denk je wat er met je gaat gebeuren als je naar Irak gaat?" vraagt Hofman aan Nemr, terwijl Dijkhoff (VVD) naast hen staat. Nemr: "Dood." Na een korte stilte reageert Dijkhoff bot. "Ja...dus?"

Het antwoord klinkt even harteloos als onverstandig, maar is slechts een fractie van het minuten durende gesprek, waarin Dijkhoff vasthoudt aan bestaand beleid. Kinderen van ouders uit veilige landen moeten terug. Ook als ze hier geboren zijn.

De timing van #BOOS is 'perfect'. Juist dat weekeinde hebben Lili en Howick te horen gekregen dat ze tóch mogen blijven. Dus hebben de 400 asielkinderen in eenzelfde situatie, zoals Nemr, hoop. Organisaties als Defence for Children schuiven kinderen als Nemr naar voren om sympathie te wekken voor hun zaak. Het jongetje prijkte al op pr-materiaal. Zo kwam het programma hem op het spoor. Hofman, kort voor aankomst op het Binnenhof: "Je moet sympathie opwekken."

Irritatie
Dat #BOOS het jongetje naar de Kamer brengt, wekt openlijke irritatie. Een persvoorlichter verzucht buiten het zicht van de camera die middag 'dat het ventje wordt gebruikt voor kijkcijfers'. "En dan fractieleiders met hem overvallen. Pfff." Lodewijk Asscher is ook kritisch. "Ik vind het niet netjes," brengt hij nog in.

Al is het niet nieuw om grotere problemen te verpersoonlijken in één (of enkele) levensverhalen. Ook niet nieuw: hoe ongemakkelijk politici daarvan worden. Denk aan toenmalig staatssecretaris Henk Bleker die een kaartje voor PSV aanbood om Mauro te paaien, ook een asielkind dat dreigde te worden uitgezet.

Dijkhoff haastte zich gisteren het beeld recht te zetten. Hij had het tegen presentator Hofman toen hij 'ja, dus' zei, aldus Dijkhoff in een filmpje op Facebook. "Ik voelde dat de jongen hoop had en ik wilde graag lief voor hem zijn en hem een knuffel geven, maar ik moet ook het eerlijke verhaal vertellen. Ik moet hem geen valse hoop bieden."

Ook premier Rutte was gisteren onverbiddelijk. "We kunnen niet iedereen opvangen." Waarmee hij noch zijn collega's van de zaak af zijn. Het burgerinitiatief van #BOOS om asiel voor alle 400 kinderen te krijgen, haalde gisteren al meer dan 100.000 handtekeningen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden