Politici verbijsterd over dubbele petten bij 'soap' Lelystad Airport

Partijen van links tot rechts in de Tweede Kamer zijn verbijsterd over het nieuws dat twee betrokkenen bij het omstreden milieurapport over Lelystad Airport getrouwd blijken te zijn.

Lelystad Airport. Beeld anp
Lelystad Airport.Beeld anp

Dagblad de Stentor meldde maandagavond dat de deskundige die voor het ministerie de fouten in het milieurapport over Lelystad Airport moet herstellen, gehuwd is met de directeur van de onafhankelijke commissie die het gerepareerde rapport moet beoordelen. Door die schijn van belangenverstrengeling is de deskundige, van een Amsterdams adviesbureau, teruggetreden.

De SP heeft gelijk na de publicatie een debataanvraag de deur uitgedaan. Kamerlid Cem Laçin: "Ik sta versteld, dit is echt bizar. Dit dossier kent inmiddels te veel fouten om te zeggen dat het een onschuldig missertje betreft dat geen gevolgen hoeft te hebben. Het vertrouwen is dusdanig geschaad dat er iets moet gebeuren. Ik wil van de minister weten of zij hiervan wist en waarom de Kamer daarover niet is geïnformeerd. Het Lelystad-dossier is een cocktail van wantrouwen en er komt elke week een ingrediënt bij."

Rommelboel
"We moeten stoppen met Lelystad, het is een grote rommelboel aan het worden," zegt de PVV. Het dossier zou zelfs een parlementaire enquête waard zijn, meent de parlementariër. Kamerlid Dion Graus: "Al die commissies hebben miljoenen gekost en ze blunderen tot en met. Het lijkt Fawlty Towers wel!"

De PVV'er wil dat het geplande grote debat over Lelystad er nu zo snel mogelijk komt. "Dan kan al deze nieuwe informatie erbij worden betrokken. Wat een soap! Mensen die zulke dingen willens en wetens doen, moeten een beroepsverbod krijgen."

Regeringspartij VVD wil de minister dinsdag naar de Tweede Kamer halen over de kwestie, laat woordvoerder Remco Dijkstra weten. Daarna zullen de liberalen een standpunt bepalen. Coalitiepartner ChristenUnie heeft als enige 'geen behoefte aan een reactie'.

Schijn van belangenverstrengeling
Jan Paternotte (D66) wil weten of er een bewuste keuze is gemaakt door het ministerie van I en W om deze dubbele petten te accepteren. "Het kan ook zijn dat ze het niet wisten en dan had de deskundige het moeten melden."

Ook hij heeft mondelinge vragen aangemeld. "Het vertrouwen in dit dossier moet worden hersteld en dan is het domste wat je kunt doen de schijn van belangenverstrengeling wekken."

Suzanne Kröger (GroenLinks) vat de meningen goed samen: "Omdat er bij Lelystad Airport zoveel is misgegaan, verwacht ik nu van de minister uiterste zorgvuldigheid. Dat is nu echt cruciaal om het vertrouwen van de bewoners te herstellen. Dan mag er echt geen twijfel ontstaan over de onafhankelijkheid van experts."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden