PlusAnalyse

Politici met vakantie, bedrieglijke rust op het Binnenhof

Het kabinet gaat vrijdag met reces, een dag later dan de Tweede Kamer. De zomer lijkt zorgeloos, maar achter de schermen werken partijen hard door aan de komende verkiezingscampagne.

De meeste politici beginnen vandaag aan een ogenschijnlijk onbezorgde zomervakantieBeeld ANP

Als die gammele, Italiaanse banken het nou maar houden. Anders moet de Tweede Kamer misschien terugkomen van reces, net als vorig jaar. Met die gedachte beginnen de meeste politici vandaag aan een ogenschijnlijk onbezorgde zomervakantie.

Ze kijken terug op een tamelijk ontspannen jaar. Natuurlijk, er stapte een staatssecretaris op vanwege het Fyradebacle (Mansveld) en er was een minister wiens politieke leven voortdurend aan een zelfgeknoopt touw hing (Van der Steur), maar een hoogoplopende kabinetsruzie bleef in het voorbije seizoen uit. Langzaam dringt het besef door dat deze regeringsploeg haar termijn echt gaat uitzitten.

De vijf miljard euro voor lastenverlichting, de vluchtelingendeal met Turkije, de begroting voor 2017: lastige dossiers werden door regeringspartijen VVD en PvdA één voor één afgetikt.

En als er geen snelle oplossing voorhanden bleek, besloot het coalitieduo eensgezind tot het beproefde recept van vooruitschuiven, zoals met de discussie over zzp'ers, het pensioenstelsel en de uitslag van het Oekraïnereferendum.

De twee partijen mogen dan op elkaar uitgekeken raken, de onderlinge verhoudingen in de coalitietop zijn goed genoeg om het karretje op de rails te houden.

Lot bezegeld

De intredende rust op het Binnenhof is echter bedrieglijk. In achterafzaaltjes krijgen verkiezingsprogramma's de komende weken hun fina­le vorm en wordt het lot bezegeld van Tweede Kamerleden die al dan niet moeten vertrekken of terugkeren op de lijst. Buiten het zicht van tv-camera's en andere pottenkijkers bepalen partijen hun strategie voor de verkiezingen in maart.

Officieel moeten alleen VVD'er Mark Rutte en PvdA'er Diederik Samsom nog bepalen of ze opnieuw lijsttrekker willen worden. De uitslag staat echter wel vast: beiden willen door, al staat Samsom nog een taaie, interne strijd te wachten, zeker als kompaan Lodewijk Asscher hem uitdaagt.

Haagse insiders verheugen zich voorlopig vooral op woensdag 21 september, wanneer de Algemene Politieke Beschouwingen op het menu staan. Dan zal blijken welke lijsttrekkers in blakende vorm van hun zomerkamp zijn teruggekeerd en voor wie er nog werk aan de winkel is.

Het 'belangrijkste debat van het jaar' - in ieder geval van 2016 - is de officieuze aftrap van een lange verkiezingscampagne, die in de eerste twee weken van maart haar hoogtepunt beleeft. Voor de kiezer is er tegen die tijd geen ontkomen meer aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden