Politici in de VS moeten Engels spreken, ook als gemeente Spaanstalig is

Gemeenteraadsleden en andere politici in de VS zijn verplicht om goed Engels te spreken, ook als hun gemeente overwegend Spaanstalig is. Het hooggerechtshof van de staat Arizona, aan de grens met Mexico, heeft dat gisteren bepaald aan de hand van de Amerikaanse grondwet.

ANP
Alejandrina Cabrera Beeld reuters
Alejandrina CabreraBeeld reuters

De zaak was aangespannen door Alejandrina Cabrera (35), die op 13 maart mee wil doen met de Democratische voorverkiezingen voor de gemeenteraad van het grensstadje San Luis. Ze geeft toe dat ze krakkemikkig Engels spreekt. Ze zegt die taal ook niet nodig te hebben, omdat bijna iedereen in haar woonplaats Spaans spreekt.

De zaak heeft in de VS geleid tot een nationale controverse over immigratie. Activisten zeggen dat de kiesregels de Spaanstalige minderheid in de VS discrimineren. De vrouw gaat waarschijnlijk niet in beroep bij het Amerikaanse Hooggerechtshof. Dat zou te veel geld kosten.

Teleurgesteld
Haar advocaat reageerde teleurgesteld op het vonnis. 'Dit is echt een overheidsactie gericht tegen een individu', zei advocaat John Minore. Cabrera heeft nog niet gereageerd.

Voorstanders van Engels als de enige overheidstaal stellen dat een gemeenschappelijke taal goed is voor de nationale eenheid. Het past bij de lange traditie van taalkundige assimilatie van nieuwe Amerikanen, stellen zij. De Verenigde Staten hebben het Engels echter niet officieel als taal gekozen. Enkele staten, waaronder Arizona, hebben Engels wel als officiële taal.

Spaans is de eerste taal van circa 37 miljoen van de 312 miljoen inwoners van de VS. De helft van hen heeft problemen met Engels.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden