Politici en belanghebbenden reageren op opheffen avondklok

De PVV wil het reces onderbreken voor een spoeddebat met het kabinet nu de rechter een streep heeft gezet door de avondklok. Ook andere belanghebbenden reageren op het besluit van de rechter.

Het Parool
Demissionair premier Mark Rutte en Geert Wilders (PVV) tijdens het debat over de avondklok.  Beeld ANP
Demissionair premier Mark Rutte en Geert Wilders (PVV) tijdens het debat over de avondklok.Beeld ANP

De grootste oppositiepartij was tegen de avondklok omdat die disproportioneel zou zijn. Ook onder meer SGP, Denk, FVD en Partij voor de Dieren keerden zich vorige week tegen verlenging van de avondklok.

De Partij voor de Dieren heeft gewaarschuwd voor de juridische kant van de avondklok, zegt Tweede Kamerlid Eva van Esch. Dat was ook voor Kees van der Staaij (SGP) een van de redenen om tegen de verlenging te stemmen.

Fractievoorzitter Farid Azarkan

‘Denk⁩ vond de avondklok altijd al een maatregel die te weinig oplevert en de vrijheid van ons te veel inperkt,’ reageert fractievoorzitter Farid Azarkan van Denk op Twitter, op het besluit van de rechtbank.

Minister Dekker: ‘Vonnis avondklok niet zo fraai’

“Dat is natuurlijk niet zo fraai,’’ zegt minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) op het vonnis van de rechtbank in Den Haag dat de avondklok per direct van tafel moet. “Zoiets moet juridisch goed in elkaar zitten. Kennelijk is daar vandaag een uitspraak over gedaan, daar gaan we zo nog naar kijken.’’

Boa’s handhaven avondklok niet tot besluit van minister

De Nederlandse BOA Bond zegt dat boa’s de avondklok niet kunnen handhaven nu de rechtbank Den Haag heeft besloten dat die maatregel moet worden opgeschort. “Wij hebben het net vernomen en zoals het nu lijkt was de besluitvorming niet correct,” aldus de woordvoerder van de vakbond. “Wij wachten nu het besluit van de minister af.”

Volgens de woordvoerder is er nu te veel onduidelijk over wat er dinsdagavond gaat gebeuren. “Wij zijn een uitvoerende organisatie en doen wat de overheid ons opdraagt.” De bond zegt dat ze ook moeten luisteren naar de uitspraak van de rechter.

Voorman Viruswaarheid: ‘Uitspraak avondklok geeft weer vertrouwen’

Stichting Viruswaarheid won dinsdag in een aangespannen zaak tegen de overheid: de rechter besliste dat de avondklok moet vervallen. Voorman Willem Engel is opgelucht over de uitkomst: ‘Ik ben blij dat er nog rechtsspraak bestaat in Nederland.’ Lees hier het hele verhaal.

VVD: noodzaak voor avondklok is onverminderd

Volgens fractievoorzitter Klaas Dijkhoff van de VVD is de avondklok nog steeds nodig. De rechtbank in Den Haag zette dinsdag een streep door de maatregel omdat die onder meer juridisch niet goed onderbouwd is.

“Deze uitspraak gaat over de manier waarop het besluit genomen is. Helaas zegt deze niks over de noodzaak van de avondklok voor de coronabestrijding. Die is onverminderd,” laat Dijkhoff weten. “Ik wil vooral nu van het kabinet weten hoe het dit gaat repareren.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden