Politici betreuren vertrek Menno Snel: ‘Een goed mens’

Verschillende politici hebben woensdagmiddag gereageerd op het aftreden van staatssecretaris Menno Snel (D66). Fractievoorzitter Rob Jetten van D66 noemt zijn vertrekt een ‘aderlating’. Gedupeerde ouders zeggen ‘gefrustreerd’ te zijn door de aankondiging.

Beeld ANP

Snel treedt af vanwege de toeslagenaffaire. Dat maakte hij woensdag bekend, voorafgaand aan een debat over de zaak. Mark Rutte zegt het ‘ongelooflijk jammer’ en ‘buitengewoon spijtig’ te vinden dat de staatssecretaris opstapt. Volgens de premier heeft Snel zich enorm ingezet om tot een oplossing te komen. Ook nu de bewindsman daarin niet is geslaagd, gaat het kabinet volgens Rutte door met ‘de plicht om op korte termijn te komen tot een oplossing die recht doet aan iedereen die getroffen is door de toeslagenproblematiek’.

Fractievoorzitter van D66 noemt het vertrek van zijn partijgenoot een ‘aderlating’ en prijst net als Rutte Snels inzet voor de getroffen mensen.

Ook oppositieleden zijn overwegend lovend in hun reactie op Snels besluit. Henk Krol (50PLUS) heeft ‘diep respect’ voor aftreden van de staatssecretaris. Farid Azarkan (Denk) heeft ‘gemengde gevoelens’. Hij noemt Snel een ‘goed mens’, maar zegt dat hij niet genoeg daadkracht heeft getoond in de toeslagenaffaire. 

Volgens de PvdA kon ‘de enorme ellende die ouders door machtsmisbruik van de Belastingdienst is aangedaan geen andere consequentie hebben’ dan het aftreden van de bewindspersoon. Ondanks politieke verschillen heeft de partij ‘grote waardering en respect voor de inzet en het vele werk dat staatssecretaris Snel heeft verzet’, zegt Kamerlid Henk Nijboer.

Renske Leijten en Pieter Omtzigt

De twee Kamerleden die voorop liepen bij het aankaarten van de toeslagenaffaire, Renske Leijten (SP) en Pieter Omtzigt (CDA), zeggen de stap van Snel te begrijpen. Het was onvermijdelijk dat hij opstapt, aldus Leijten. Omtzigt noemt het een verstandig besluit.

Leijten benadrukt dat Snel twee weken geleden al het vertrouwen van haar partij verloor tijdens een debat. Sindsdien is er volgens haar nog veel meer gebeurd dat ‘niet klopte’. Zo bleef hij onvoldoende informatie aan de Kamer verstrekken, vindt ze. Ze noemt het de enige goede stap, ‘hoe tragisch ook voor hem persoonlijk’.

Volgens Omtzigt neemt Snel de verantwoordelijkheid en ‘dat begrijp ik en respecteer ik’. De CDA’er erkent dat de betrokkenen in de affaire er niets mee opschieten. “Een oplossing komt hiermee niet dichterbij.”

Gedupeerden

Gedupeerde ouders die naar de Tweede Kamer waren gekomen om het debat met Menno Snel te volgen, zijn gefrustreerd naar huis gegaan. Ze balen dat het bleef bij alleen een korte mededeling van Snel, die aankondigde af te treden.

“Ik wilde graag oplossingen zien,” zegt een moeder uit Rotterdam. Ze heeft een oppas geregeld voor haar kind en ‘kan niet geloven’ dat er geen debat was om naar te luisteren. Ook andere gedupeerden wilden graag toezeggingen, vooral voor andere zaken dan de specifieke kinderopvangtoeslagzaak die tot nu toe is onderzocht door een commissie.

“Het is maar een politiek spel,” vindt een andere gedupeerde. Dat Snel opstapt zorgt alleen maar voor vertraging: “Het is al bijna 2020. Dit gaat alleen maar langer duren.”

Toeslagenaffaire

De toeslagenaffaire draait om de kinderopvangtoeslag van zeker honderden gezinnen, die enkele jaren onterecht is stopgezet. Deze ouders zijn als fraudeur bestempeld en kwamen in grote financiële problemen doordat de Belastingdienst soms wel tienduizenden euro’s terugvorderde. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden