Plus

Politici bepalen: welke kunst komt er in de Tweede Kamer?

Tegenpolen als Thierry Baudet en Fleur Agema moeten samen gaan bepalen welke kunstwerken het gebouw van de Tweede Kamer mogen opfleuren. Het liep nog niet over van warmte, bij de eerste kennismaking.

Kamerleden kunnen bij het kunstdepot van de Tweede Kamer ook kunstwerken lenen om in hun werkkamers te hangen. Beeld Guus Schoonewille
Kamerleden kunnen bij het kunstdepot van de Tweede Kamer ook kunstwerken lenen om in hun werkkamers te hangen.Beeld Guus Schoonewille

Alsof ze het nog niet vaak genoeg oneens zijn. Nu moeten zeven Kamerleden - van PVV'er Fleur Agema tot GroenLinks-lid Corinne Ellemeet - ook nog over smaak gaan twisten. Kunst.

Want sinds kort is, in relatieve stilte, de oude kunstcommissie van de Tweede Kamer gereanimeerd. Die commissie moet beslissen welke werken de kamers, gangen en debatzalen gaan sieren. Beslissen over de aankoop van schilderijen, of het in bruikleen nemen van beeldhouwwerken.

En hoewel voorzitter Alexander Pechtold slechts grapt dat het gezelschap 'de meest politieke commissie is' die de Kamer ooit instelde, wordt vuurwerk misschien wel écht onvermijdelijk. "Ik ben wethouder cultuur geweest, dus ik weet: over kunst is altijd gedoe. Het eerste het beste werk op een rotonde zorgt al voor controverse. Maar het wordt vast ook erg leuk."

Pechtold mag de 'ingeslapen' vorige commissie gaan leiden. En dat valt waarschijnlijk nog niet mee. Neem Baudet en Agema: complete tegenpolen.

De FvD-leider is een renaissance­liefhebber en voert campagne tegen abstracte kunst. Een modern architect als Rem Koolhaas noemde hij 'de grootste misdadiger tegen de menselijkheid'. Terwijl PVV'er Agema architecte was van moderne kantoorpanden en woningcomplexen.

Zelfs geroemde klassieke werken kan zij niet altijd waarderen, zegt ze desgevraagd. "Ik weet nog dat in het Catshuis, toen we daar onderhandelden met Rutte in de gedoogconstructie, een Van Ruysdael hing. Hollands glorie natuurlijk, poeh poeh. Maar ik werd er toch depressief van! Zó somber..."

Gretig
Laat het afgestudeerd kunsthistoricus Pechtold maar niet horen, grapt ze nog. Al is Agema niet uit op confrontaties. Anders was ze er ook niet in gaan zitten, trouwens. PVV'er Martin Bosma was door Kamervoorzitter Khadija Arib gevraagd in zijn fractie te polsen wie er zin had om lid te worden.

Agema: "Hij stuurde ons allemaal een mailtje. Na week of wat mailde ik terug: 'heb je al iemand'? Hij stuurde terug: 'wat denk je zelf?' Dan doe ik het wel, zei ik toen. Maar het moet wel leuk blijven."

Aan enthousiasme geen gebrek bij een aantal andere leden. 50Plus-Kamerlid Leonie Sazias is gretig, zolang het maar geen 'hoogdravend geneuzel' wordt. "Ik heb één jaar kunstacademie gedaan. Vreselijk! Een heleboel blabla. Had iemand een compleet mislukt werk, maar verzon er zo'n hoogdravend verhaal bij dat iedereen alsnog stond te applaudisseren."

Later ging ze aan de slag bij Veronica, maar ze is altijd blijven breien. Breien? "Jazeker. Met koperdraad bijvoorbeeld. Daar kun je prachtig ruimtelijk werk van maken."

Weet ze dat collega-commissielid Baudet hedendaagse kunst, vooral abstracte kunst, lelijk vindt en een heuse 'eenzijdig linkse aanval op ons thuis'? "Zozo, nou, dat zou jammer zijn, maar we gaan er vast uit komen."

Gezelliger
Hoewel: bij de eerste kennismakingsbijeenkomst gingen er meteen wat hakken in het zand. Baudet onderstreept nog eens niets te voelen voor abstract werk, terwijl Agema niet onvermeld wilde hebben dat er vooral niet met geld gesmeten moet worden.

Verder liep het niet over van warmte, zo viel een van de aanwezigen op. Niet iedereen zou elkaar een hand hebben gegeven. Misschien omdat er wat laatkomers waren die snel een stoel zochten, maar Baudet en Pechtold zouden elkaar al gemeden hebben, meent de aanwezige. "Ik hoop wel dat het nog wat gezelliger wordt."

Een aantal van de commissieleden is al even gaan spieken welke werken er zoal in omloop zijn in het gebouw. Verscholen op een tussenvloer van het Tweede Kamergebouw is een depot, waar een paar honderd werken bewaard worden.

Kamerleden kunnen er schilderijen lenen om op hun werkkamers te hangen. Al loopt men er de deur niet plat. Ja, een enkeling, zoals VVD'er en latere minister Ard van der Steur.

Geklieder
En er zijn een paar gewilde stukken in omloop: zoals een schilderij van Winston Churchill dat momenteel op de kamer van Geert Wilders hangt. Zodra hij dat omruilt voor wat anders, is het weer weg, voorspelt de depotbeheerder.

Verder vooral populair onder Kamerleden: groot, kleurrijk en toch wel vaker modern dan klassiek.

Toch zit er ook heel veel matig of zelfs 'spuuglelijk' werk bij, voortgekomen uit de Beeldende Kunstenaars Regeling (1956-1987) toen de overheid werken terugkocht van kunstenaars, als een verkapte subsidieregeling. Het gros van dat geklieder staat te verstoffen in de opslag.

Voorzitter Pechtold: "Er is heel veel moois, maar ook werk dat we op een kleedje op Koningsdag nog niet zouden kwijtraken."

Toch blijft hij monter over de collectie en de bonte verzameling commissieleden: "Deze commissie kan een mijnenveld worden, maar ook ontzettend leuk."

Beheerder van het kunstdepot van de Tweede Kamer Hasna Bajraktarevic bekijkt een werk van fotograaf Dolf Toussaint. Beeld Guus Schoonewille
Beheerder van het kunstdepot van de Tweede Kamer Hasna Bajraktarevic bekijkt een werk van fotograaf Dolf Toussaint.Beeld Guus Schoonewille

De nieuwe kunstcommissie

Carla Dik-Faber (CU) en Alexander Pechtold (D66) zijn kunsthistorici. Fleur Agema (PVV) deed de kunstacademie. Leonie Sazias (50Plus) voltooide de lerarenopleiding handenarbeid en textiel. Lenny Geluk (CDA) had een galerie. Corinne Ellemeet (GroenLinks) en Thierry Baudet (FvD) zijn portefeuillehouder kunst van hun partij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden