Update

Polikliniek VUmc morgen weer open, spoedeisende hulp blijft dicht

Het VU Medisch Centrum opent morgen weer de polikliniek en de dagbehandeling. De spoedeisende hulp blijft dicht.

Het VUmc werd gistermiddag volledig ontruimd na een overstroming. Beeld anp
Het VUmc werd gistermiddag volledig ontruimd na een overstroming.Beeld anp

Eerder op de middag had bestuursvoorzitter Wouter Bos op een persconferentie nog gezegd dat cardiologie en nefrologie (nierziekten) voorlopig gesloten blijven, maar aan het begin van de avond verscheen het bericht op de website van VUmc dat deze poliklinieken verhuizen.

Het VUmc werd gisteren getroffen door wateroverlast na een gesprongen hoofdwaterleiding van Waternet. Daardoor moesten 327 patiënten het ziekenhuis verlaten. Daarvan konden er 76 naar huis, zei Bos.

Iets voor middernacht toen de ontruiming was afgerond, was nog sprake van 339 geëvacueerde patiënten. Het aantal is naar beneden bijgesteld wegens dubbeltellingen, lichtte Bos toe. Zo worden baby's al voor hun geboorte geregistreerd en na hun geboorte opnieuw.

Van de geëvacueerde patiënten zijn er 62 naar het Calamiteitenhospitaal van het UMC in Utrecht gebracht. Verder konden 54 patiënten terecht in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam en acht in het UMC in Utrecht. Twaalf patiënten zijn beland in het Antoni van Leeuwenhoek en elf in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam. In totaal zijn de patiënten over twintig ziekenhuizen verdeeld.

Het ziekenhuis zegt donderdag met de beperkte heropening te kunnen voldoen aan de voorwaarden, zoals reanimatiemogelijkheden en de beschikbaarheid van een apotheek. De afdelingen cardiologie en nefrologie moeten dichtblijven, omdat die gevestigd zijn in het ontruimde ziekenhuisgebouw. De huisartsenpraktijk en de huisartsenpost Amsterdam-Zuid gaan donderdag ook weer open.

Miljoenen euro's schade
Het VUmc lijdt tientallen miljoenen euro's schade als gevolg van de overstroming. Bos repte over een schadebedrag van alleen al 20 miljoen euro aan de technische installaties. Daarbovenop komt nog de inkomstenderving als kostenpost. Het ziekenhuis loopt inkomsten mis van zorgverzekeraars nu het gesloten is.

Bos noemde de schade buitengewoon fors. 'Het ketelhuis in de kelder van het ziekenhuis moet als verloren worden beschouwd', zei Bos. De kapotte liften vormen een tweede grote schadepost. 'Eén voor één worden die weer tot leven gebracht.'

Het ketelhuis is van cruciale betekenis in de watervoorziening van het ziekenhuis. Via het ketelhuis wordt water door de leidingen van het ziekenhuis gepompt. Bos: 'Er is geen enkele garantie dat we water kunnen krijgen op de plaatsen waar het we willen hebben, laat staan op de juiste temperatuur.'

Waternet
De directie van Waternet heeft telefonisch excuses aangeboden aan het VUmc. 'Voor de grote schade', zei Bos. De voorzitter van de raad van bestuur gaat ervan uit dat Waternet juridisch verantwoordelijk is voor de enorme schade. 'Wij hebben de leiding niet laten springen.'

Het ziekenhuis blijft nog minstens een week dicht. Bos: 'Als het ziekenhuis opengaat, dan gaat het voor iedereen tegelijk open en niet gefaseerd.'

Wouter Bos Beeld anp
Wouter BosBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden