Polen irriteren Europa

BRUSSEL - De eerste dag van de EU-top over een nieuw verdrag voor de Europese Unie heeft donderdag nog helemaal niets opgeleverd.Polen zorgde voorafgaand voor veel irritatie en hield ook tijdens het diner van EU-leiders de poot stijf.

De Duitse bondskanselier Angela Merkel, voorzitter van de top, zei donderdagavond laat dat er bereidheid was om er uit te komen, maar volgens haar was het nog onzeker óf de staatshoofden en regeringsleiders er ook echt uit komen vrijdag.

Polen bleef dwars liggen over de stemmenweging. Zowel Merkel als de Franse president Nicolas Sarkozy zullen in de nacht van donderdag op vrijdag apart praten met de Poolse president Lech Kaczynski. Vrijdag bij de lunch komen de EU-leiders weer met zijn allen samen.

Premier Jan Peter Balkenende zei dat hij bij veel sprekers de ''wil om resultaten te boeken'' had gezien. De gesprekken waren volgens hem in een ''buitengewoon zakelijke sfeer'' verlopen.

De ergernis over de houding van de Poolse tweelingbroers Kaczynski (president Lech en premier Jaroslaw) was de afgelopen weken al gegroeid, maar nam donderdag heviger vormen aan.

Tweede Wereldoorlog

Olie op het vuur waren opmerkingen dat Polen recht zou hebben op een zwaardere stem in de EU omdat het in de Tweede Wereldoorlog 6,5 miljoen mensen verloor. ''Wij eisen nu enkel wat ons destijds is afgenomen. Als de oorlog van 1939 tot 1945 niet had plaatsgevonden, had Polen nu 66 miljoen inwoners gehad'', zei Jaroslaw Kaczynski. Polen heeft nu 38 miljoen inwoners en het aantal inwoners speelt een rol bij het stemgewicht bij besluiten door de EU.

De meeste EU-leiders reageerden niet op de opmerkingen, maar de ergernis was overduidelijk. ''Absurd'', zei de Deense premier Anders Fogh Rasmussen. ''De bittere argumenten van de Polen zijn niet aanvaardbaar'', zei de langszittende van de EU-leiders, de Luxemburgse premier Jean-Claude Juncker.

Premier Balkenende riep de Polen op vooruit te kijken. Hij herinnerde aan het emotionele moment toen landen als Polen vanuit het onvrije deel van Europa er bij gingen horen. ''Het is het beste deze zaken voor ogen te houden'', aldus de premier.

Staatssecretaris Frans Timmermans (Europese Zaken) werd ''een beetje verdrietig'' van de harde opstelling van de Polen. CDA-europarlementariër Corien Wortmann, vice-voorzitter van de Europese christendemocraten, noemde de tweelingbroers Kaczynski ''bijzondere mensen''. Dat was niet bedoeld als compliment.

Ook voorzitter Hans-Gert Pöttering van het Europees Parlement bekritiseerde de Poolse verwijzing naar de nazi-onderdrukking. ''Dat stemt mij treurig. Dat is een uitspraak die niet past in de 21e eeuw en zeker niet in de context van de Europese Unie'', zei hij.

Anderen spraken het vermoeden uit dat de Poolse broers de Duitse bondskanselier Angela Merkel eenvoudigweg het succes van een geslaagde top niet gunnen. De Polen zouden in die redenering nog altijd bang zijn geplet te worden tussen Rusland en Duitsland.

Polen is overigens niet de enige dwarsligger op de top. Ook de Britse premier Tony Blair dreigde een succes tegen te houden als hij niet voldoende zijn zin zou krijgen. Blair heeft van tevoren vier harde eisen gesteld.

Premier Jan Peter Balkenende heeft deze week al op een fiks aantal punten zijn wensen gehonoreerd gezien. Zo heet het nieuwe verdrag geen grondwet meer en verdwijnen het Europese volkslied en vlag uit de tekst. Balkenende streeft nog wel naar een grotere rol van de nationale parlementen bij de besluitvorming in de EU. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden