Update

Poldermoskee Amsterdam gaat dicht

De gebedsruimte in de Poldermoskee. Foto ANP Beeld
De gebedsruimte in de Poldermoskee. Foto ANP

AMSTERDAM - De Poldermoskee in Amsterdam sluit medio november, op de dag van het offerfeest, haar deuren. Dat heeft de moskee maandag bekendgemaakt.

De maandelijkse lasten zijn te hoog, aldus de moskee in een verklaring. Volgens een woordvoerster heeft de moskee niet de middelen om de maandelijkse lasten te betalen, zoals de kosten van energie en de salarissen voor leraren en schoonmakers. Daarnaast heeft de Poldermoskee nog schulden uit de periode van de oprichting in 2008.

Begin dit jaar waren er ook al problemen wegens achterstallige huur van het gebouw in Slotervaart, dat van de woningcorporatie de Alliantie wordt gehuurd. Nadat in februari de achterstallige huur was betaald, kon het gebedshuis blijven. De Poldermoskee is nu op zoek naar een andere locatie.

Volgens de woordvoerster heeft het gebedshuis zelf geen huurschulden, maar wel de stichting Academica Islamica die de hoofdhuurder is van het pand. De woningcorporatie heeft een kort geding aangespannen tegen de Poldermoskee en de stichting Academica Islamica. De Alliantie vordert ontruiming van het pand en een deel van de huurachterstand. ''We vinden het heel vervelend dat dit moet gebeuren. Gezien de maatschappelijke relevantie van de moskee zijn we altijd heel coulant geweest'', aldus een woordvoerder van de corporatie. Het kort geding dient medio november.

De Poldermoskee in het stadsdeel Nieuw-West opende in september 2008 en is vrij uniek. De moskee wil midden in de Nederlandse samenleving staan. De preken zijn dan ook in het Nederlands. Vrouwen hebben een aparte ruimte, maar kunnen ook in dezelfde zaal als de mannen bidden. De moskee trekt veel jongeren. Er wordt gesproken over maatschappelijke thema's en onderwerpen die in de taboesfeer liggen, zoals emancipatie en seksualiteit. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden