'Polarisatie in gemeenteraad past niet bij Amsterdam'

Veel Amsterdamse politici delen de zorg van wethouder Eric van der Burg over het venijn en de agressie in de gemeenteraad van de stad. 'Deze polarisatie past niet bij Amsterdam.'

Michiel Couzy
Daniël Peters: 'Als het erop aan komt, kiezen partijen toch meer voor politiek belang dan voor de sfeer' Beeld anp
Daniël Peters: 'Als het erop aan komt, kiezen partijen toch meer voor politiek belang dan voor de sfeer'Beeld anp

Gemeenteraadsleden moeten misschien vaker een biertje met elkaar drinken. Dat wil nog wel eens helpen, zegt Rutger Groot Wassink, fractievoorzitter van GroenLinks.

Hij deelt de zorgen van VVD-wethouder Eric van der Burg, die zaterdag in Het Parool sprak over de slechte sfeer in de raad. "Partijen gunnen elkaar te weinig," zei hij. Volgens Van der Burg staat dat besluitvorming in de weg.

Een graadje minder
"Het ontspoort wel eens en daar moeten we beter op letten," erkent Groot Wassink. "Enig venijn hoort erbij, politieke tegenstellingen kunnen pijn doen. Maar het kan wel eens een graadje minder."

Het laatste debat voor het zomerreces liep uit op een knallende ruzie, met D66 als middelpunt.

De partij doorbrak de voorgenomen unanimiteit over de compensatie van de Joodse erfpachtgelden, tot woede van andere partijen. Diverse raadsleden braken in huilen uit.

Opvallend verschil
Eerder vielen GroenLinks en de PvdA coalitiepartij SP hard aan, toen die haar steun introk voor een verlaging van de eigen bijdrage voor zorg.

Een PvdA-plan voor een grootschalige aanpak van eenzaamheid kon niet rekenen op een meerderheid, hoewel alle fracties het een goed idee vonden. "Dit heb ik nog niet eerder meegemaakt en ik loop toch al vijftien jaar mee," aldus Van der Burg.

Toegenomen agressie
Marjolein Moorman (PvdA) zat ook in de vorige gemeenteraad en constateert een opvallend verschil met die periode. "Dat zou niet zo moeten zijn. Deze polarisatie past niet bij Amsterdam. De stad is niet gebaat bij raadsleden die elkaar voortdurend de loef afsteken."

Ook Jan Paternotte (D66) merkt dat het raadsdebat harder is geworden. "Het is belangrijk dat de gemeenteraad niet alleen met zichzelf bezig is. Betere omgangsvormen zouden hierbij helpen."

Van der Burg wijt de toegenomen agressie aan de pijn die bij sommige partijen nog zit na de laatste collegeonderhandelingen. De PvdA viel toen voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog buiten de boot, de onderhandelingen met GroenLinks strandden. SP mocht wel meedoen.

Onervarenheid
Marijke Shahsavari (CDA) ergert zich bij tijd en wijle kapot aan het 'debat op de vierkante millimeter' tussen deze partijen. "Tussen PvdA en D66 loopt het voor geen meter. Dan gaat het erom wie de onderwijspartij is. Wat hebben we daar nu aan?"

De GroenLinksfractieleider Rutger Groot Wassink erkent, net als de andere fractievoor­zitters, dat het wel eens ontspoort in de raad Beeld Rink Hof
De GroenLinksfractieleider Rutger Groot Wassink erkent, net als de andere fractievoor­zitters, dat het wel eens ontspoort in de raadBeeld Rink Hof

Een tweede oorzaak zou de onervarenheid van raadsleden kunnen zijn. De raad telt veel nieuwelingen die zich nadrukkelijk willen profileren, constateert Van der Burg. Groot Wassink deelt deze analyse.

"Nieuwkomers zijn over het algemeen niet goed bekend met de mores van de raad." De GroenLinksfractie barst van de nieuwkomers, onder wie Groot Wassink zelf. "Dan wil je wel laten zien waarvoor je staat."

Ook de samenstelling van het college lokt ­venijn uit. De SP werkt samen met liberale partijen D66 en VVD en is daardoor vaak het mikpunt van aanvallen uit linkse hoek. "Ze proberen de SP onder druk te zetten," zegt Shahsavari, "en die partij laat zich ook onder druk zetten."

Politiek belang
PvdA-fractievoorzitter Moorman: "Natuurlijk zijn we fel op de SP. Ik zou geen knip voor de neus waard zijn als ik niet op zoek zou gaan naar een linkse meerderheid. Daar moet SP tegen kunnen."

Daniël Peters, voorzitter van de SP-fractie, weet dat zijn partij 'de te kloppen partij is voor de andere linkse fracties'. "Daar wil ik niet zielig over doen, maar soms vraag ik mij wel eens af waarom het zo hard moet."

Wat nu? "Iedereen doet heus zijn best," zegt Shahsavari, "maar als het erop aan komt, kiezen partijen toch meer voor politiek belang dan voor de sfeer."

De slechte sfeer in de Amsterdamse gemeenteraad is al ter sprake gekomen in het overleg tussen de voorzitters van de verschillende raadsfracties. "Elke fractie heeft zijn eigen verantwoordelijkheid," zegt Groot Wassink. "Maar laten we alsjeblieft niet te braaf worden."

Zie ook: Kan de Amsterdamse politiek de uittocht naar Den Haag aan? [+]

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden