Achtergrond

Polare wilde Amsterdamse winkels offeren

De redding van boekenketen Polare was vorige week op een haar na rond. De grootste schuldeisers waren bereid mee te gaan in een saneringsplan dat door eigenaar Procures was voorgesteld. Het Centraal Boekhuis weigerde, ook toen Procures dreigde vervolgens surseance aan te vragen.

Herman Stil
null Beeld anp
Beeld anp

Dat blijkt uit een reconstructie vandaag in Het Parool. Door 60 procent van de 21 miljoen euro schuld kwijt te schelden, hadden de banken en het Centraal Boekhuis (CB) vorige week boekenketen Polare moeten redden. De banken zou bovendien de resterende schuld worden uitbetaald.

Forse huurachterstand
NRC Handelsblad meldt vandaag dat Polare het benodigde geld had willen halen uit de verkoop van de huurcontracten van het voormalige Scheltema aan het Koningsplein en De Slegte aan de Kalverstraat. Het is echter onwaarschijnlijk dat verzekeraar ASR, eigenaar van het Scheltemapand, daaraan zou willen meewerken. ASR is al maanden gebrouilleerd met Polare, dat een forse huurachterstand heeft.

Het pand in de Kalverstraat is eigendom van de familie De Slegte, die mede-eigenaar is van Polare. Het Centraal Boekhuis werd in het reddingsplan geacht van de schuld van tien miljoen euro zes miljoen kwijt te schelden en vier miljoen om te zetten in schuldpapier. Bovendien zou CB volgens de oorspronkelijke afspraken weer boeken moeten leveren aan de keten. De banken gingen akkoord met de kwijtschelding, CB niet. 'De banken zouden er helemaal uitstappen', zegt woordvoerder Peter-Paul Spanjaard van CB. 'Wij zouden boeken moeten blijven leveren.'

Betalingsafspraken
'Uit een financiële analyse van het plan bleek dat wij geen vertrouwen konden hebben in de toekomstige betalingen en aflossingen door Polare.' Het CB ruziet al sinds eind vorig jaar met Polare, dat veelvuldig zijn betalingsafspraken negeerde. Dat leidde er toe dat de Franse verzekeraar Coface de kredietverzekering die via CB werd verstrekt, opzegde. Die verzekering garandeerde uitgevers dat ze hun geld zouden krijgen, ook als Polare niet zou afrekenen.

Risco is te groot
Centraal Boekhuis nam de kredietverzekering voor de helft over en sprak met Polare af dat deze alle rekeningen binnen anderhalve maand zou betalen. Toen Polare zich in januari niet aan die afspraak hield, zegde het Boekhuis de afspraak helemaal op en weigerden de uitgevers nog langer boeken te laten leveren aan de boekenketen.

Die sloot daarop de deuren van de twintig vestigingen, in de hoop dat de boekenbranche - die voor circa 15 procent van zijn omzet afhankelijk is van de boekenketen - bakzeil zou halen. Dat gebeurde niet. 'Het risico voor CB, de uitgevers en de boekensector als geheel, is te groot', aldus Spanjaard. 'Daarnaast hebben verschillende uitgevers, zowel groot als klein, ons laten weten de leveringen aan Polare niet te willen hervatten.'

Polare heeft vandaag zelf surseance aangevraagd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden