Polare krijgt uitstel van betaling

Boekhandelketen Polare is vandaag uitstel van betaling (surseance) verleend. Dat heeft een woordvoerder van Polare gezegd. Advocaat Kees van de Meent van Höcker Advocaten in Amsterdam is door de rechter benoemd tot bewindvoerder.

Een gesloten winkel van Polare op het Lijnbaanplein in Rotterdam. Beeld ANP
Een gesloten winkel van Polare op het Lijnbaanplein in Rotterdam.Beeld ANP

'Een surseance is bedoeld om te bekijken of het bedrijf kan worden voortgezet', zei De Meent tegen het ANP. 'Het bestuur van Polare heeft daar plannen voor gemaakt en die ga ik nu eerst bestuderen.'

Polare kondigde vrijdag al aan surseance te gaan aanvragen. De keten zag geen andere uitweg nadat een reddingsplan niet haalbaar was gebleken. Uitstel van betaling is vaak het voorportaal naar een faillissement.

Polare, voorheen Selexyz en De Slegte, verkeert al enige tijd in financiële problemen. Twee weken geleden besloot het bedrijf alle twintig vestigingen in Nederland te sluiten, waaronder befaamde boekwinkels als het voormalige Broese (Utrecht), Scheltema (Amsterdam), Dominicanen (Maastricht) en Verwijs (Den Haag).

De sluiting was tijdelijk en nodig voor 'een strategische heroriëntatie', zo liet het bedrijf toen weten.

De afgelopen weken onderhandelde Polare, dat zucht onder een schuldenlast van 21 miljoen euro, met banken en leverancier CB, voorheen Centraal Boekhuis, over een reddingsplan.

De banken, ING en ABN Amro, waren volgens Polare bereid een groot deel van hun vorderingen kwijt te schelden, maar boekenleverancier CB wilde niet meewerken. Volgens CB was het financiële risico te groot. Ook hadden uitgevers laten weten de leveringen aan Polare niet te willen hervatten.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden