Poging opblazen Airbnb-deal gestrand

Een poging van PvdA en GroenLinks om de deal van Amsterdam met Airbnb op te blazen is donderdagavond gestrand.

Wethouder Laurens Ivens verwacht juist dat de meldplicht extra wapens oplevert in de strijd tegen illegale verhuur. Beeld anp

Coalitiepartijen VVD, D66 en SP willen niets weten van een breuk met de vakantieverhuurder. Zij willen eerst de resultaten afwachten die voortvloeien uit de overeenkomst die Amsterdam eind vorig jaar sloot met Airbnb, met onder meer als doel illegale vakantieverhuur tegen te gaan.

Aanleiding voor de motie van de linkse oppositiepartijen was de oproep die Airbnb deed aan Amsterdamse verhuurders om bezwaar te maken tegen de meldplicht, waarover de gemeenteraad in juli besluit. Volgens de vakantieverhuurder zorgt deze meldplicht voor administratieve rompslomp bij de achterban.

Wethouder Laurens Ivens verwacht juist dat de meldplicht extra wapens oplevert in de strijd tegen illegale verhuur. Als verhuurders zich moeten melden als zij met vakantie gaan, kan de gemeente makkelijker controleren of zij zich aan de regels houden.

Vrijwel de gehele raad stoort zich mateloos aan de oproep van Airbnb. Een 'maffe oproep', zei Laurens Ivens al. PvdA en GroenLinks willen daarom de overeenkomst opzeggen, omdat in deze deal staat dat Airbnb en Amsterdam samen strijden tegen illegale verhuur. Volgens Ivens zou dit betekenen dat Airbnb een vrijbrief krijgt om niets te doen tegen illegale verhuur. De motie kreeg geen verdere steun.

Lees verder: Airbnb verspeelt laatste greintje sympathie in Stopera

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden