Poetin volkomen overtuigd van eigen zege bij presidentsverkiezingen

Premier Vladimir Poetin heeft het volste vertrouwen in zijn overwinning zondag. Dat liet de Russische premier vandaag aan verschillende media weten. Zondag worden in Rusland presidentsverkiezingen gehouden. Ook liet Poetin weten volstrekt geen gehoor te zullen geven aan de onvrede die duizenden tegenstanders van zijn regime ook vandaag weer tijdens demonstraties uiten.

Redactie / AP/ AFP
Moskou. Beeld reuters
Moskou.Beeld reuters

De huidige premier probeerde vandaag in verschillende media een positieve draai aan de protesten te geven. Zo sprak hij over een 'goede ervaring voor Rusland'. Ook zei hij dat deze situatie heeft geholpen om overheidsinstellingen 'capabeler' te maken. 'Het heeft ervoor gezorgd dat ze moeten nadenken, op zoek moeten naar oplossingen en moeten communiceren met de maatschappij', liet Poetin aan verschillende Russische media weten.

Tijdens een bijeenkomst met vooraanstaande westerse media, gefilmd door de staatstelevisie, beloofde Poetin vanmorgen een dialoog op te bouwen met de demonstranten. Maar ook maakte Poetin duidelijk totaal niet van plan te zijn om in te gaan op de belangrijkste eis van de ontevreden Russen: een hertelling van de stemmen van de parlementsverkiezingen afgelopen december. Daarbij kwam namelijk een grootschalige fraude van Poetins partij aan het licht.

Tienduizenden Russen trokken uit onvrede hierover de straat op, wat de grootste protesten opleverde sinds de val van de Sovjet- Unie twee decennia geleden. Nieuwe plannen zijn in de maak voor nog massaler demonstraties aanstaande zondag. Veel Russen vrezen namelijk dat ook bij de presidentsverkiezingen op grote schaal gefraudeerd wordt door Poetins partij.

Populariteit

Poetin wilde vandaag aan verschillende media desgevraagd wel toegeven dat hij te kampen had met dalende populariteitscijfers in Moskou en andere grote steden, maar dat hij nog steeds de voorkeur van de meerderheid genoot. 'Ja er zijn minder aanhangers van mij, maar ze vormen nog steeds de meerderheid', aldus Poetin.

Zijn uitlatingen zijn in lijn met recente peilingen die tonen dat Poetin door niet minder dan 60 procent van de bevolking gesteund wordt. Dat betekent waarschijnlijk een makkelijke zege aanstaande zondag, wanneer hij het opneemt tegen vier andere kandidaten.

Want hoewel de massale demonstraties in de straten van Moskou Poetins populariteit deden wankelen, zorgde dagelijkse uitzendingen op de staatstelevisie ervoor dat hij zonder al te veel moeite zijn positie kon behouden. In de uitzendingen kon Poetin ongeremd zijn beklag doen over hoe 'buitenlandse krachten' probeerde hem en dus Rusland te destabiliseren. Alleen Poetin, aldus Poetin, is in staat om Ruslands economie en welzijn te beschermen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden