Poetin valt Obama hard aan in brief New York Times

De Russische president Vladimir Poetin heeft het buitenlandbeleid van de Verenigde Staten hard aangevallen. Dat doet hij in een brief op de opiniepagina van de New York Times.  Poetin noemt het verontrustend dat militair ingrijpen in binnenlandse conflicten in andere landen gemeengoed lijkt te worden.

De Russische president Vladimir Poetin Beeld getty
De Russische president Vladimir PoetinBeeld getty

Poetin betwijfelt of zulke interventies gunstig zijn voor de langetermijnbelangen van de VS. Miljoenen mensen in de wereld zien de VS steeds meer niet als een modeldemocratie, maar als een land dat zich verlaat op brute kracht, stelt hij.

Poetin waarschuwt dat een eventuele aanval op Syrië meer slachtoffers zal maken, het conflict verder zal uitbreiden en een golf van terrorisme kan ontketenen. Hij schrijft ook dat niet de Syrische leider Bashar al-Assad, maar de rebellen chemische wapens hebben ingezet. 'Er is alle reden om aan te nemen dat het gifgas niet door het Syrische leger is gebruikt, maar door de rebellen om daarmee een reactie uit te lokken van de buitenlandse machten die hen steunen', aldus Poetin.

Zeer uitzonderlijk intiatief
Poetin richt zich met zijn ingezonden brief rechtstreeks tot de Amerikaanse bevolking en zijn leiders, wat zeer uitzonderlijk is. Een eenzijdig militair optreden van de Verenigde Staten in Syrië betekent een harde klap voor het internationaal recht, schrijft hij. Hij ziet het gebruik van geweld in Syrië zonder mandaat van de VN als een 'daad van agressie', die kan leiden tot een nieuwe golf van terrorisme en die het Midden-Oosten kan destabiliseren. Hij roept Amerika op om samen te blijven werken en niet op de solotoer te gaan.

De Russische president ontkent dat Rusland het regime van president Bashar al-Assad de hand boven het hoofd probeert te houden. 'We beschermen niet de Syrische regering, maar het internationaal recht,' schrijft hij.

In het stuk neemt Poetin ook het idee op de korrel dat de Amerikanen een uitzonderlijk volk zijn. 'Er zijn grote landen en kleine landen, rijk en arm, landen met lange democratische tradities en landen die nog hun weg naar democratie zoeken. Hun beleid verschilt ook', aldus Poetin. 'Wij zijn allemaal verschillend, maar als wij om de zegen van de Heer vragen, moeten wij niet vergeten dat God ons allemaal als gelijken heeft geschapen.'

Poetin verwijst in het stuk naar de toespraak van de Amerikaanse president Barack Obama dinsdagavond, waarin Obama betoogde dat Amerikaanse idealen en beginselen 'in Syrië op het spel staan'. Obama zei dat dit is wat Amerika onderscheidt van de rest van de wereld.

Bevoorrading rebellen
Vandaag meldt The Washington Post dat de CIA eindelijk is begonnen met de rebellen in Syrië te bevoorraden met wapens. Dat was maanden geleden al door de regering in Washington beloofd, maar werd steeds uitgesteld. Het zou gaan om lichte wapens en munitie die getraceerd kan worden. Naast wapens zouden ook voertuigen worden geleverd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden