Poetin: Rusland zal Snowden nooit uitleveren

Rusland zal de Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden nooit uitleveren. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin maandag gezegd. Hij stelde echter wel een voorwaarde aan Snowden. Als die in Rusland wil blijven, moet hij stoppen met 'zijn werk dat erop gericht is onze Amerikaanse partner te schaden'.

Luchthaven Sjeremetjevo in Moskou, waar Snowden inmiddels een week in de transitzone verblijft. Beeld epa
Luchthaven Sjeremetjevo in Moskou, waar Snowden inmiddels een week in de transitzone verblijft.Beeld epa

Poetin verklaarde verder dat Snowden niet een Russische agent is en herhaalde dat de Russische geheime dienst niet met hem samenwerkt.

Volgens de Russische president ziet Snowden zichzelf als een mensenrechtenactivist. Hij vergeleek de klokkenluider met de Russische winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, Andrej Sacharov.

De VS wil de 30-jarige klokkenluider koste wat kost arresteren, omdat hij geheime documenten heeft gelekt over spionagepraktijken door de Amerikaanse geheime dienst NSA.

Snowden verblijft inmiddels al een week in de transitzone van de luchthaven Sjeremetjevo in Moskou. Daar was hij vanuit Hongkong naartoe gevlogen. De VS heeft zijn paspoort ingetrokken en eist van Moskou dat hij wordt uitgeleverd.

15 landen
Een anonieme functionaris van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei vandaag tegen de Los Angeles Times dat Snowden aan 15 landen asiel heeft aangevraagd. De klokkenluider zou maandagochtend Russische diplomaten hebben ontvangen en hen verzoeken om politiek asiel aan de 15 landen hebben overhandigd.

'Het was een wanhopige daad van zijn kant nadat Ecuador vraagtekens zette bij zijn politieke motivatie', zei de zegsman. 'In de aanvraag geeft Snowden opnieuw aan dat hij geen landverrader is en dat zijn acties vooral zijn ingegeven door de wens de ogen van de wereld te openen over de flagrante inbreuk van de Verenigde Staten op de privacy van niet alleen Amerikaanse burgers, maar ook van burgers in de Europese Unie, onder wie de NAVO-bondgenoten.'

Geheime diensten
Volgens Nikolai Patrushev, secretaris van Poetins adviesraad voor de veiligheid, hebben zowel Poetin als de Amerikaanse president Obama hun geheime diensten de opdracht gegeven een oplossing te vinden in de kwestie rond Snowden. Dat zei hij tegenover het Russische persbureau RIA. Het zal niet gemakkelijk worden voor de Amerikaanse FBI en de Russische FSB om overeenstemming te bereiken over het lot van Snowden, voegde hij eraan toe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden