Poetin: Oekraïne pleegde 'misdaad'

Vladimir Poetin begroet Joelia Timosjenko in zijn residentie. Foto AP/Ivan Sekretarev Beeld
Vladimir Poetin begroet Joelia Timosjenko in zijn residentie. Foto AP/Ivan Sekretarev

MOSKOU - De Russische premier Vladimir Poetin beschuldigt Oekraïne ervan wapens en personeel te hebben geleverd aan Georgië. Volgens Poetin is dat 'een misdaad'.

Na een urenlange ontmoeting met de Oekraïense premier Joelia Timosjenko sprak Poetin op een persconferentie zijn verontwaardiging uit over de Oekraïense houding. Die zou te wijten zijn aan president Viktor Joesjtsjenko, de politieke rivaal van Timosjenko.

Volgens Poetin vocht Oekraïne in augustus, toen Rusland en Georgië in een korte oorlog verwikkeld waren om Zuid-Ossetië, aan de Georgische zijde. ''Nog maar een paar jaar geleden zou het bij niemand zijn opgekomen dat Russen en Oekraïeners tegen elkaar zouden vechten, maar dat is wat is gebeurd en dat is een misdaad,'' aldus Poetin.

Volgens het Russische ministerie van Defensie heeft het Georgische leger in augustus met Oekraïense raketten vier Russische gevechtsvliegtuigen neergehaald. De raketinstallaties zouden zijn bediend door Oekraïense militairen. ''Dit was een poging het Russische en Georgische volk tegen elkaar op te zetten,'' zei Poetin.

Timosjenko reageerde op de beschuldiging door een parlementair onderzoek aan te kondigen naar de Oekraïense betrokkenheid. Ze wees naar Joesjtsjenko als verantwoordelijke: de president heeft de bevoegdheid over wapenleveranties, niet de regering, zei ze.

Ten tijde van de Oranje Revolutie in Oekraïne stonden Timosjenko en Joesjtsjenko zij aan zij in hun verzet tegen Russische pogingen om Oekraïne binnen de invloedssfeer van Moskou te houden, maar hun onderlinge competitie heeft dat veranderd.

Tijdens de oorlog in Georgië koos Joesjtsjenko zonder enig voorbehoud de kant van zijn Georgische collega Michaïl Saakasjvili. Timosjenko hield zich meer op de vlakte. Zij benadrukt tegenwoordig vooral het belang van goede betrekkingen tussen Kiev en Moskou. ''Rusland is een strategische partner,'' zei ze gisteren na het onderhoud met Poetin in diens residentie buiten Moskou.

De partijen van Joesjtsjenko en Timosjenko vormden tot vorige maand een coalitie, maar die is uit elkaar gevallen. Joesjtsjenko heeft gedreigd het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen uit te schrijven als de coalitie niet wordt hersteld. (HET PAROOL)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden