Update

Poetin nodigt paus niet uit voor tegenbezoek

De Russische president Vladimir Poetin is gisteren met een enorme delegatie aangekomen voor een officieel bezoek aan Rome. Met diverse vliegtuigen werden 11 ministers en 50 auto's ingevlogen, aldus het Italiaanse persbureau ANSA. Hij had ontmoetingen met de twee collega-staatshoofden die in Rome resideren: paus Franciscus en president Giorgio Napolitano van Italië.

Poetin kust de zogeheten Vladimirskaja, zijn geschenk aan paus Franciscus. Beeld epa
Poetin kust de zogeheten Vladimirskaja, zijn geschenk aan paus Franciscus.Beeld epa

De betrekkingen tussen Moskou en de Heilige Stoel zijn de afgelopen tijd verbeterd, maar echt hartelijk zijn ze nog niet. Poetin nodigde de paus niet uit voor een tegenbezoek. Franciscus droomt, net als ooit zijn beide voorgangers, van een bedevaart naar Rusland en een ontmoeting met de Russisch-orthodoxe patriarch Kirill. Daarvan lijkt het voorlopig niet te komen.

Moeder Gods
De Russisch-orthodoxe Poetin deed de paus een afbeelding cadeau van de beroemde Moeder Gods van Vladimir, een zogeheten Vladimirskaja.

Franciscus, die een zwak heeft voor Maria-iconen, toonde zich verguld met Poetins geschenk. Hij gaf de president op zijn beurt een keramisch mozaïek van de Vaticaanse tuinen. Daarop sloeg Poetin een kruisje en kuste de afbeelding van de Vladimirskaja. De paus deed hetzelfde.

De Vladimirskaja is een van de belangrijkste iconen van de Russisch-orthodoxe kerk. De Maria met kind geldt als de beschermster van Rusland.

Conflict Syrië
De Russische president sprak de paus ruim een halfuur in diens besloten bibliotheek. Poetin bracht de groeten over van patriarch Kirill, maar de oecumene van katholieken en orthodoxen kwam verder nauwelijks aan de orde. Meer tijd was ingeruimd voor het conflict in Syrië en de rol van het christendom in de hedendaagse samenleving. De Russische president dankte Franciscus voor zijn verzet tegen militair ingrijpen in Syrië.

Vandaag heeft Poetin een top met de Italiaanse regering.

De Russische president Poetin schudt de hand van paus Franciscus. Beeld EPA
De Russische president Poetin schudt de hand van paus Franciscus.Beeld EPA
null Beeld ap
Beeld ap
null Beeld epa
Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden