Poetin: als Berlusconi homo was, was hij niet vervolgd

De Russische president Vladimir Poetin vindt dat de Italiaanse ex-premier Silvio Berlusconi ten onrechte wordt aangevallen om zijn zogenaamde bunga bunga-feestjes. 'Berlusconi wordt veroordeeld omdat hij met vrouwen samenleeft. Als hij homoseksueel was, had niemand het wat kunnen schelen', zei Poetin donderdag.

V.l.n.r.: Voormalig premier Silvio Berlusconi, de Russische premier Dmitri Medvedev en de Russische president Vladimir Poetin in 2010 in een vliegtuig. Beeld AFP

Rusland ligt internationaal onder vuur om de anti-homowetgeving. Maar volgens Poetin maakt de onlangs aangenomen wet die 'homopropaganda' verbiedt geen inbreuk op de rechten van homo's. De president beticht het Westen juist van overdreven politieke correctheid. 'Ze volgen een politiek die gezinnen en relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht op dezelfde ladder plaatst'.

'Diepe morele crisis'
Tegelijkertijd maakte Poetin zijn beklag over een verval van de zeden. In het Westen worden er zelfs pogingen ondernomen om partijen voor pedofielen op te richten, benadrukte Poetin op een internationaal discussieforum. 'Die weg voert rechtstreeks naar verloedering en een diepe morele crisis'.

Poetin ontkende gisteren opnieuw dat homoseksuelen in Rusland worden gediscrimineerd. Poetin zei dat de wet alleen 'het propageren onder jongeren van niet-traditionele seksuele relaties' verbiedt, en dat dat niet neerkomt op het inperken van de rechten van seksuele minderheden.

Sommige Europese landen legaliseren het homohuwelijk, zei Poetin, maar 'de Europeanen sterven uit (...) en uit homohuwelijken komen geen kinderen voort'. Heteroseksuele koppels moeten deze bevolkingsafname volgens Poetin tegengaan. 'Laat ons onze eigen keuze maken, zoals wij geschikt achten voor ons land.'

Poetin (L) en Berlusconi in 2008 in Italië. Beeld AP
Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden