Poetin: activisten schip Greenpeace geen piraten

President Vladimir Poetin van Rusland noemt de activisten van Greenpeace die op dit moment in zijn land worden ondervraagd 'geen priraten'. Volgens de bewindsman hebben ze wel geprobeerd een olieplatform in te nemen in het Noordpoolgebied, zei hij woensdag.

De Arctic Sunrise, het schip van Greenpeace, gisteren in de Kola-baai bij de militaire basis Severomorsk. Beeld ap
De Arctic Sunrise, het schip van Greenpeace, gisteren in de Kola-baai bij de militaire basis Severomorsk.Beeld ap

Het Russische persbureau Interfax meldde woensdag dat de Russische kustwacht niet wist dat het te maken had met activisten van Greenpeace toen ze het actieschip Arctic Sunrise enterde. Het schip was actie aan het voeren tegen olieboringen in het Noordpoolgebied.

'Het is volkomen duidelijk dat zij, natuurlijk, geen piraten zijn', aldus Poetin. 'Maar formeel waren ze bezig een olieplatform in te nemen. Het is duidelijk dat die mensen internationale wetten overtraden.' De president deed zijn uitspraken tijdens het derde internationale noordpoolforum in Salechard.

De 30 opvarenden van de Arctic Sunrise uit verschillende landen zijn na urenlange verhoren ondergebracht in diverse detentiecentra en zijn officieel voor 48 uur vastgezet. Onder de actievoerders zijn twee Nederlanders.

Uitleg
De Russische ambassadeur in Den Haag is maandag op het ministerie van Buitenlandse Zaken geweest om de kwestie rond het Greenpeace-schip toe te lichten. Omdat de Arctic Sunrise onder Nederlandse vlag vaart hadden de Russen ons land moeten inlichten voordat ze het schip enterden, steltde minister Hennis van Defensie.

Er is een onderzoek geweest naar mogelijke piraterij door de mensen van Greenpeace. Bovendien zouden de actievoerders de Russische soevereiniteit en het milieu in gevaar hebben gebracht, toen zij actie voerden bij een boorplatform in de Pechorazee ten zuiden van Nova Zembla.

Actie tegen olieboringen
De Arctic Sunrise was met de bemanning sinds vorige week donderdag onderweg. Die dag enterde de kustwacht het schip en sindsdien worden de kapitein en bemanningsleden vastgehouden. Het schip was actie aan het voeren tegen olieboringen in het Noordpoolgebied. Dat gebeurde bij een booreiland van het Russische bedrijf Gazprom.

Een woordvoerder van Greenpeace zei dat de actievoerders aan geen enkel criterium voldoen dat geldt voor piraterij, oftewel zeeroof. Daarvoor moet je bijvoorbeeld gewapend zijn en er moet de intentie zijn een ander schip te overvallen. Juristen van Greenpeace International eisen onmiddellijke toegang tot de activisten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden