Poesjkin Museum ontsluit Hollandse collectie

De collectie telt topstukken van onder anderen Hendrick Goltzius, Jan van Goyen, Rembrandt (beeld op foto), Jacob van Ruisdael, Jan Steen en Vincent van Gogh. Vooral onder het regime van de tsaren verdween veel Nederlandse kunst richting Rusland. Beeld
De collectie telt topstukken van onder anderen Hendrick Goltzius, Jan van Goyen, Rembrandt (beeld op foto), Jacob van Ruisdael, Jan Steen en Vincent van Gogh. Vooral onder het regime van de tsaren verdween veel Nederlandse kunst richting Rusland.

AMSTERDAM - De omvangrijke collectie van driehonderd Hollandse meesters in het Poesjkin Museum in Moskou is blootgelegd in een nieuwe catalogus, die donderdag in het Rijksmuseum werd gepresenteerd.

Het Poesjkin Museum bezit na de Hermitage in Sint Petersburg de grootste collectie van Nederlandse schilderijen in Rusland. De collectie telt topstukken van onder anderen Hendrick Goltzius, Jan van Goyen, Rembrandt, Jacob van Ruisdael, Jan Steen en Vincent van Gogh. Vooral onder het regime van de tsaren verdween veel Nederlandse kunst richting Rusland.

De bestandscatalogus is tot stand gekomen op initiatief van de stichting Cultuur Inventarisatie, die zich bezighoudt met het ontsluiten van onbekende collecties van Nederlandse en Vlaamse beeldende kunst. Het boekwerk, waaraan zeven jaar is gewerkt, moet de collectie Hollandse meesters in het Poesjkin Museum toegankelijk maken voor een breed publiek buiten Rusland.

Voor de ontsluiting is vooral veel werk verricht door de Russische conservator Marina Senenko, die uitvoerig onderzoek deed naar de schilderijen. Ook bekeek ze de authenticiteit van de werken. Senenko overleed in 2006, waardoor ze het einde van het project niet meer heeft kunnen meemaken. De stichting Cultuur Inventarisatie heeft inmiddels ook een begin gemaakt met het blootleggen van de collecties Hollandse en Vlaamse meesters in regionale musea in Rusland. Dat gebeurt in samenwerking met de Russische museumvereniging.

Het Rijksmuseum praat overigens met het Poesjkin Museum over het uitlenen van een Vermeer voor een tentoonstelling in 2010 of 2011, liet directeur Wim Pijbes weten. Het Amsterdamse museum heeft vier doeken van de Delftse schilder in bezit. Het topstuk Het Melkmeisje hangt momenteel tijdelijk in het Metropolitan Museum of Art in New York. De Vermeertentoonstelling daar heeft al honderdduizenden bezoekers getrokken. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden