Poesiealbumversje van Anne Frank geveild

Een tot voor kort onbekend versje, ondertekend door Anne Frank, wordt op 23 november geveild. Het moet 30.000 tot 50.000 euro opleveren.

Een deel van het versje van Anne Frank. Beeld Bubb Kuyper Veilingen
Een deel van het versje van Anne Frank.Beeld Bubb Kuyper Veilingen

'Dit is zeldzaam," was het eerste wat Thijs Blankevoort van veilinghuis Bubb Kuyper dacht toen hij de tekst zag. Het veilinghuis, dat gespecialiseerd is in antiquarische boeken en manuscripten, kreeg het versje van Jacqueline van Maarsen, Anne's beste vriendin. Het komt uit het poesiealbum van haar oudere zus Christiane, die in de tekst 'Cri Cri' wordt genoemd.

Van Maarsen liet het veilinghuis weten minder waarde te hechten aan dit manuscript dan aan de andere herinneringen die ze van Anne Frank heeft en het daarom te verkopen.

Niet meebieden
Het versje telt twaalf regels en is gedateerd 'Amsterdam 28 Maart 1942', een kleine vier maanden voordat de familie Frank gedwongen werd onder te duiken in het Achterhuis.

Het Anne Frank Huis laat weten niet mee te zullen bieden bij de veiling. "Anne heeft het niet zelf geschreven, het is een bestaand versje en het gaat dus eigenlijk enkel om haar handschrift. Daarnaast is het geschreven voor de zus van een vriendin en voegt het dus onvoldoende toe aan de historische waarde van onze collectie om mee te bieden," aldus een woordvoerder.

Waarde
Aan interesse voor de tekst is ondertussen geen gebrek. Vooral in Amerika blijken dergelijke werken populair, weet Blankevoort. Recent werd in New York een boek met de handtekeningen van Anne Frank en haar zus Margot op een veiling verkocht voor 50.000 dollar.

De waarde van het versje wordt geschat op 30.000 tot 50.000 euro.

Het versje dat wordt geveild

Amsterdam 28 Maart 1942

Beste Cri-Cri,

Hebt ge uw werk niet goed gedaan,
Kostbare tijd verloren.
Grijp opnieuw de arbeid aan,
Beter dan te voren.

Hebben anderen u gelaakt,
Wat ge hadt misdreven.
Zorg dan dat ge 't beter maakt,
Dat is antwoord geven

Ter herinnering
aan
Anne Frank.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden