'Poeptest' geeft bij buikpijn uitsluitsel

Met een nieuwe 'poeptest' kunnen mensen met buikpijn thuis snel achterhalen of hun klachten onschuldig zijn of niet. Dat scheelt veel werk voor de ziekenhuizen.

De ontlastingstest die wordt gebruikt voor het bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Beeld anp
De ontlastingstest die wordt gebruikt voor het bevolkingsonderzoek naar darmkanker.Beeld anp

In twintig huisartsenpraktijken rond Ede wordt een proef met de nieuwe test gedaan. Patiënten met terugkerende buikpijn krijgen een pakketje mee naar huis waarmee ze hun ontlasting zelf kunnen controleren op bloed en ontstekingseiwitten. Is de test positief, dan is verder onderzoek nodig. De uitslag kan wijzen op poliepen, darmontstekingsziekten als Crohn of colitis ulcerosa, of zelfs darmkanker.

In het doe-het-zelfpakket zit een opvangstrook die patiënten over hun toilet spannen. Ze doen er hun behoefte boven en prikken met een staafje in hun ontlasting. Het staafje gaat in een buisje met vloeistof en dat wordt na even schudden op twee testen gedruppeld. Na vijf tot tien minuten verschijnt de uitslag.

Prikkelbaredarmsyndroom
Volgens Jos Dirven, huisarts en coördinator van de proef, is de test vooral bedoeld voor mensen met overgevoelige darmen - ook wel bekend als het prikkelbaredarmsyndroom. Naar schatting gaan jaarlijks ruim 400.000 mensen hiermee naar de huisarts.

"Er komt altijd een moment waarop deze patiënten zeggen: 'Dokter, ik vertrouw het voor geen cent. Ik wil een darmonderzoek'. Echter, in 50 tot 70 procent van de gevallen levert onderzoek dan geen afwijking op." Volgens Dirven biedt de test uitkomst. "Die is zeer betrouwbaar en sluit in 95 van de 100 gevallen darmkanker of -ontsteking uit."

Maag-darm-leverarts Ben Witteman van ziekenhuis Gelderse Vallei verwacht dat het aantal verwijzingen naar het ziekenhuis tot 40 procent zal afnemen dankzij de nieuwe ontlastingtest. "En dat betekent kortere wachtlijsten. Nu moet een patiënt vier tot zes weken wachten tot hij wordt geholpen."

Spastische darm
Huisarts Dirven benadrukt dat de patiënten na een negatieve uitslag niet per se uitbehandeld zijn. "De test sluit uit dat er iets ernstigs aan de hand is, maar deze patiënten stellen zich beslist niet aan. Door hun spastische darm hebben zij soms zoveel pijn dat ze niet naar werk of school kunnen. Met hen moeten wij uitzoeken hoe we hun klachten kunnen verminderen."

Aan de test, die financieel wordt ondersteund door de Maag Lever Darm Stichting, doen zo'n driehonderd patiënten mee.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden