Schuim

Poepen in de ruimte: dat is altijd bonus

Hans van der Beek doet elke dag verslag van feesten, presentaties en andere belangrijke bijeenkomsten in Amsterdam. Vandaag: Finale Nationale Voorleeswedstrijd.

Winnares Sarah van Pruissen uit Zwolle. De jury: 'In haar schuilt een voorlezer des vaderlands.'Beeld Schuim

In de hal van de Stadsschouwburg in Amstelveen is het een ongenadige chaos. Kinderen van de basisschoolleeftijd kunnen niet praten, ze kunnen alleen schreeuwen en ze kunnen niet lopen, ze kunnen alleen rennen, het liefst pal voor je langs.

Je kunt het wedstrijdspanning noemen, of even dat ventiel loslaten na een prestatie, maar dat is romantiek.

Het is pauze tijdens de finale van de Nationale Voorleeswedstrijd. Kinderen dragen T-shirts in de kleur van hun provincie. 'Lezers zijn winnaars' staat erop. Er zijn gebakjes en frisdrank.

Ik ga even rustig zitten bijkomen.

"Meneer! Meneer! Mogen wij die dopjes?"

Naast me staat inderdaad een dienblad met daarop een hoop dopjes van flesjes fris. "Natuurlijk jongen," zeg ik met een groots gebaar, want ik ben erg goed met kinderen.

De gong. De zaal stroomt vol. "Wil jij foto's maken voor Facebook?" vraagt een oma in de rij voor me aan haar man. "Ik heb mijn leesbril niet op," zegt opa, wel met een behoorlijk nieuwe smartphone.

Presentator Klaas van Kruistum komt het podium op. "Héééé!"

Zaal: "Héééé!"

Van Kruistum: "HÉÉÉÉ!"

Zaal: "HÉÉÉÉ!"

De derde keer nog harder en de vierde weer. Daarna zegt Van Kruistum: "Dat kan nóg harder!"

De vijfde keer.

Ik ben nu al doodop.

De beurt is aan Mila uit Limburg. Ze zit op een troon en leest. Ik snap meteen waarom ze haar provincie vertegenwoordigt, haar accent valt reuze mee.

Maar ik zet mijn geld op Seger uit Zuid-Holland (de yell van zijn klasgenootjes: 'Hop hop hop, Seger aan de top!'). Het mannetje leest voor als een toneelstukje en bovendien gaat het over poepen in de ruimte en dat is altijd bonus.

Schuimverslaggever Hans van der BeekBeeld Linda Stulic

Het finaleonderdeel is gezamenlijk voorlezen. Allemaal een stukje uit een verhaal dat ze niet kennen. Nu worden de mannen van de jongetjes gescheiden.

Daarna is er 'applaus voor jezelf', want het is echt superknap dat ze allemaal zo goed hebben geluisterd vanmiddag.

Tijdens het juryoverleg is het tijd voor coverband LollyPop. De zangeres vraagt telkens enkele kinderen op het podium om even mee te dansen. Het worden er steeds meer, sommigen hebben een dansje geleerd.

Al snel is het een volstrekte hysterie daar vooraan het podium. Bedelende blikken, sprongetjes van de spanning. En een middag om nooit meer te vergeten.

De zangeres, opgewekt: "Dit zijn de laatste dansers, want de jury is eruit!"
Ik proef toch echt even een diepe teleurstelling in de zaal.

Tips? Mail naar schuim@parool.nl

Wat Finale Nationale Voorleeswedstrijd
Waar Schouwburg Amstelveen, Stadsplein
Wie Monique Hagen, Bibi Dumon Tak, Lucas van de Meerendonk, Jos Debeij, Klaas van Kruistum, Merel Koman, Jikke Janse
Wanneer Woensdag 23 mei, 12.45 tot 16.00 uur

Drank en spijs ***
Sfeer ***
Hans zag kinderen, met hun buik op de grond, golvend dansen als een vis. In het toilet

Presentator Klaas van Kruistum en juryvoorzitter Monique Hagen: 'Wat kunnen de finalisten beter krijgen dan een boekenbon?' Zaal: 'Geld!'Beeld Schuim
De andere juryleden: Lucas van de Meerendonk (Jeugdjournaal), Jos Debeij (Koninklijke Bibliotheek) en Griffelgrossier Bibi Dumon Tak.Beeld Schuim
De finalisten, met op de troon Eva Koning, winnaar van vorig jaar. 'Eerst kon ik het niet beseffen, maar daarna natuurlijk wel, want je bent het gewoon.'Beeld Schuim
Jikke Janse van De Notenkraker in Amsterdam en Seger van Zijll namens Zuid-Holland. De jury: 'Als schrijver, dachten we allemaal: wil je worden voorgelezen door hem?'Beeld Schuim
De vrolijke coverband LollyPop. Zangeres Merel Koman: 'Ik heb een vraag. Is er iemand in de zaal die goed kan dansen?'Beeld Schuim

Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden