Podium Zuidoost weer totaal 'uitgekleed'

De doorstart van het voormalige Podium Kwakoe in Zuidoost is een lijdensweg. Voor de tweede keer in twee jaar tijd is een beheerder vertrokken, met medeneming van de complete inventaris.

De Surinaamse vrouwengroep ­Sranan Bromki Dyari, op bij elkaar gescharrelde stoelen. Beeld Eva Plevier
De Surinaamse vrouwengroep ­Sranan Bromki Dyari, op bij elkaar gescharrelde stoelen.Beeld Eva Plevier

Wat is er toch aan de hand met Podium Zuidoost in de Bijlmer? Deze zomer trok voor de tweede keer in twee jaar een beheerder de deur van het buurthuis definitief achter zich dicht.

Met, opnieuw, medeneming van de volledige inventaris, bestaande uit onder meer 150 tafels en stoelen, kantoormeubilair en keukengerei met een gezamenlijke waarde van tienduizenden euro's.

Dat laatste is ongeveer de helft van het bedrag dat beheerder Marcel Brouwer volgens eigen zeggen nog moet ontvangen van Zuidoost. De vordering is de inzet van een kort geding dat volgende maand dient.

De boedel blijft tot de uitspraak opgeslagen in een loods, ergens in het land. "Contractueel is vastgelegd dat de spullen eigendom zijn van de stichting. En dus van mij," zegt Brouwer, die in afwachting van het kort geding verder geen toelichting wil geven.

Noodklok
Brouwer, afkomstig uit Nieuwkoop, werd in 2014 ingevlogen om als ingehuurde ambtenaar het beheer van het maatschappelijk vastgoed voor het stadsdeel op poten te zetten.

In 2015 nam hij zelf de exploitatie op zich van Podium Zuidoost, het voormalige Podium Kwakoe. In samenspraak met het stadsdeel werd een aparte stichting opgericht, waarvan het voormalige CDA-gemeenteraadslid voorzitter, secretaris en penningmeester werd.

De nieuwe rol zorgde ook voor nieuwe verhoudingen, weet bestuurscommissielid Hans Res, die de ontwikkelingen in het buurthuis op de voet volgde en bij herhaling de noodklok luidde.

"Het buurthuis liep naar mijn indruk weer als een trein. Maar er ontstond ruzie met het stadsdeel, ook over de andere verantwoordelijkheden van Brouwer. Het stadsdeel besloot het beheer van Podium Zuidoost aan te besteden en dat leverde deze zomer een nieuwe beheerder op. Brouwer stelt nu dat de aanbesteding is gebruikt om hem te lozen."

Ambassade
Het kortstondige verblijf van Brouwer is een nieuw hoofdstuk in de toch al tamelijk ellendige geschiedenis van het buurthuis. Na het faillissement in 2011 van Podium Kwakoe, de informele Afro-Surinaamse ambassade, werd in 2013 een doorstart gemaakt onder de naam Podium Zuidoost. Na anderhalf jaar beëindigde het stadsdeel de subsidie aan de beheerders vanwege tegenvallende resultaten.

150

Beheerder Marcel Brouwer heeft de 150 stoelen en tafels en het keuken­gerei van Podium Zuidoost opgeslagen in een loods.

Ook zij namen toen de volledige inventaris mee. Ondertussen werd het gebouw voor tonnen verspijkerd, onder meer om de akoestiek van de grote zaal te verbeteren en de reikwijdte van de muziek van de band van HVO-Querido, een van de vaste gebruikers van het buurthuis, binnen de perken te houden. Ook dat verliep niet vlekkeloos: een glazen wand die door de eerste beheerders in de zaal was aangebracht, werd door hun opvolger weer verwijderd.

Geknoei
Res ziet het geknoei met afgrijzen aan en wil de zaak in de commissie aan de orde stellen. "De verspilling van geld gaat mij aan het hart, maar voorop staat het belang van het buurthuis voor de bewoners en de medewerkers. In het gebiedsplan wordt Podium Zuidoost als een belangrijke voorziening genoemd. Als ik dan zie hoe er in de praktijk mee wordt omgesprongen, valt dat nauwelijks met elkaar te rijmen."

De nieuwe beheerder heeft een contract tot eind december en probeert het buurthuis in bedrijf te houden. Over wat er daarna gebeurt, is nog geen duidelijkheid. Res: "Het gebouw staat op een lijst van gemeentelijke panden die kunnen worden verkocht. Ik zou het jammer vinden, maar er moet wel een keuze worden gemaakt. Of we maken er écht iets van, of we verkopen en we praten er nooit meer over."

Het stadsdeel kon nog niet reageren op de problemen bij het buurthuis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden