Poch overweegt Nederlandse staat aan te klagen

Oud-piloot Julio Poch overweegt een procedure tegen de Nederlandse staat vanwege de rol die de Nederlandse autoriteiten hebben gespeeld in zijn zaak.

ANP
De ex-piloot staat op Schiphol de pers te woord Beeld anp
De ex-piloot staat op Schiphol de pers te woordBeeld anp

Zijn advocaat Geert-Jan Knoops zei donderdag nadat Poch was aangekomen op Schiphol dat "een procedure in de rede ligt''. Hij onderzoekt de mogelijkheden, maar kan nog niet in detail treden.

"De rol van de Staat moet eerst nader onderzocht en geëvalueerd worden'', zegt Knoops. Volgens de raadsman lag ,,slecht, onprofessioneel en onkundig uitgevoerd'' Nederlands onderzoek aan de basis van de arrestatie.

Transavia
Knoops stelt dat Nederland zeker niet verplicht was om in 2009 vluchtgegevens van Poch, die voor Transavia werkte, aan Spanje te verstrekken. De Spaanse autoriteiten arresteerden Poch op de luchthaven van Valencia en leverden hem later uit aan Argentinië.

De 65-jarige Poch werd vorige week door de Argentijnse rechtbank vrijgesproken van het uitvoeren van dodenvluchten eind jaren zeventig, begin jaren tachtig. Het leger vermoordde duizenden tegenstanders van de militaire dictatuur (1976-1983) door hen uit vliegtuigen te gooien.

Unaniem
Zowel de voormalige piloot als zijn advocaat benadrukte tijdens de persconferentie dat de rechters die hem vrijspraken unaniem waren in hun besluit. "Zijn onschuld staat onomstotelijk vast.''

De advocaat ziet een mogelijk hoger beroep dan ook met vertrouwen tegemoet. "Het gaat om gebleken onschuld, niet om een gebrek aan bewijs.''

Poch zei dat hij erg blij is dat hij terug is in Nederland. Geflankeerd door zijn vrouw en dochter maakte hij een opgewekte indruk. Hij stond de pers in het Engels te woord.

De oud-piloot vloog niet vanuit Argentinië, maar vanuit São Paulo in Brazilië. Dat deed hij om rustig anoniem naar Nederland te kunnen vliegen, vertelden zijn advocaten. Van vluchten was geen sprake, de Argentijnse rechter heeft zijn vertrek goedgekeurd, aldus de verdediging.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden