Ploumen: 'Ongelijke salarissen strafbaar stellen'

Bedrijven moeten aantonen dat zij mannen en vrouwen die hetzelfde werk doen ook hetzelfde salaris betalen. Doen ze dat niet, dan zijn de werkgevers strafbaar. Dat wil de PvdA wettelijk regelen.

Hanneke Keultjes
Demissionair minister Liliane Ploumen kwam door voorkeursstemmen toch in de Kamer Beeld anp
Demissionair minister Liliane Ploumen kwam door voorkeursstemmen toch in de KamerBeeld anp

Lilianne Ploumen, nog niet eens beëdigd als Kamerlid voor de PvdA, kondigt donderdag aan dat ze aan een wetsvoorstel werkt om dat te regelen. "Vrouwen moeten in Nederland 64 dagen langer werken om op hetzelfde salaris uit te komen als mannen, omdat ze anno 2017 nog altijd 17 procent minder salaris krijgen dan hun mannelijke collega's. Dat moet stoppen."

Drempel
Er is al afgesproken dat de beloning voor iemand die hetzelfde werk doet, hetzelfde aantal uren werkt en hetzelfde opleidingsniveau heeft gelijk moet zijn, ongeacht of het een man of een vrouw is. Maar als dat niet gebeurt, ligt de bewijslast nu bij de vrouw die vermoedt dat ze te weinig verdient. Zij moet informeren bij haar mannelijke collega's en vervolgens naar het College voor de Rechten van de Mens stappen.

"Die drempel is te hoog", oordeelt Ploumen. "We moeten de bewijslast omdraaien: de werkgever moet aantonen dat hij voor gelijk werk gelijk loon betaalt, zonder dat er eerst een werknemer hoeft te klagen."

IJsland
Ploumen laat zich voor haar voorstel inspireren door IJsland. Het parlement buigt zich daar over een wet waarin alle bedrijven met minimaal 25 werknemers moeten aantonen dat ze bij de hoogte van de beloning geen onderscheid maken tussen mannen en vrouwen. Daarvoor krijgen ze dan een certificaat, dat drie jaar geldig is.

In Nederland zou bijvoorbeeld de arbeidsinspectie dat moeten controleren, stelt Ploumen, die het voor grotere bedrijven wil laten gelden. "We willen de bakker om de hoek niet onnodig belasten." Donderdag wordt Ploumen geïnstalleerd als Kamerlid. Ze blijft ook aan als demissionair minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Als een nieuw kabinet beëdigd is, gaat Ploumen haar wetsvoorstel uitwerken en indienen. "Ik reken op brede steun. Ik hoop bijvoorbeeld dat de PVV zich hierachter gaat stellen. Zij vinden gelijke rechten in andere landen altijd heel belangrijk. Dan vinden ze dat in eigen land vast ook."

Ploumen licht haar plannen donderdagavond toe bij 'Werk aan de winkel!', om 20.30 uur in De Balie.

Lees ook: Lilianne Ploumen: 'Ik wil niet dat miljoenen vrouwen de dupe worden'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden